20.9.09

Kotlety z selera | wege przepisy - dania obiadowe

wege wegetarianskie przepisy kotlety z selera

Seler jest bogaty w sole mineralne takie jak: potas, wapń, sód, magnez, fosfor i żelazo. Jest źródłem witamin z grupy B i witaminy C. Seler zawiera także olejek eteryczny pobudzający apetyt, trawienie i czynność nerek.

Z serii 'przepisy na dania obiadowe' przedstawiamy poniżej - wege kotlety z selera:

Składniki:
- mąka
- woda
- przyprawa do kurczaka
- odrobina sosu sojowego
- bułka tarta
- seler

Sposób przygotowania:
Z mąki i wody przygotowujemy gęste ciasto naleśnikowe.
Dodajemy do smaku przyprawę do kurczaka i sos sojowy.

Obieramy selera, kroimy w jednocentymetrowe plastry i gotujemy w wywarze (woda, warzywko, liść laurowy) aż będą półtwarde (ok. 5 minut).
Ostudzone plastry selera maczamy w panierce i w bułce tartej po czym smażymy na oleju na złoty kolor. W takiej samej panierce można przygotować kotlety z
proteiny sojowej, z tofu lub z warzyw sezonowych takich jak np. cukinia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz