20.9.09
ABC owoców | Awokado [ smaczliwka, gruszka aligatorowa ]
Awokado, smaczliwka (Persea Scheffer) owoc znany jest także jako "smaczliwka wdzięczna" bądź „gruszka aligatorowa”.
Awokado pochodzi z Peru, gdzie było uprawiane już 9 tys. lat temu, rośnie w tropikalnej części Ameryki Środkowej oraz w południowej Afryce, Izraelu i Hiszpanii.
To właśnie Hiszpanie w połowie XVII w przywieźli je do Europy.
Dr. Wiliam Ester pisze w Słowniku Naturalnego Jedzenia:
″Awokado jest jednym z najbardziej wartościowych produktów żywnościowych, jakie natura daje człowiekowi. Dla zainteresowanych eliminacją mięsa ze swej diety nie oferuje jedynie substytutu, lecz pożywienie, które ma zdecydowanie większa wartość dla zdrowia człowieka. Jest bogate w białka i tłuszcz nieporównywalnie bardziej niż jakikolwiek inny owoc. Tłuszcz w nim zawarty jest lepiej trawiony niż tłuszcz zwierzęcy″.
Na temat tłuszczu w owocach awokado wikipedia pisze również:
„Zawarte w owocach tłuszcze są równie łatwo przyswajalne przez organizm człowieka co masło. Zawartość nienasyconych tłuszczów sprawia, że polecane powinno być osobom chorującym na miażdżycę, nadciśnienie oraz jako uzupełnienie diety lub zamiast masła.”
http://pl.wikipedia.org/wiki/Smaczliwka
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz