20.9.09
Zupa wielowarzywna | przepisy na wegetariańskie zupy
Jesień to pora, kiedy na targach dostępna jest ogromna różnorodność warzyw. Warto skorzystać z tej okazji i pozwolić aby zdominowały one naszą kuchnię, z których można przygotować np. pożywne wegetariańskie zupy.
Przedstawiona poniżej zupa wielowarzywna jest niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu; z pewnością ogrzeje w coraz chłodniejsze, jesienne dni.
Składniki:
3 marchewki
pietruszki
kalafior
1 brokuł
1,5 szklanki świeżego zielonego groszku lub puszka groszku konserwowego
0,5 litra śmietany
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka masła lub oleju
2 łyżeczki cukru
szczypta chilli
2 łyżki przyprawy typu warzywko
4 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
sól do smaku
pęczek koperku lub natka pietruszki
2 litry wody
Sposób przygotowania:
Marchew i pietruszkę myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy razem z zielonym groszkiem w wodzie z dodatkiem warzywka oraz ziela angielskiego i liści laurowych. Kiedy warzywa są już prawie miękkie dodajemy cząstki kalafiora i brokuła, koncentrat pomidorowy oraz masło lub olej. Następnie dodajemy resztę przypraw i śmietanę.
Zupę doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Przed podaniem posypujemy koperkiem lub natką.
tagi:
obiady,
wege-przepisy,
zupy
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz