20.9.09

Zupa wielowarzywna | przepisy na wegetariańskie zupy

zupa wielowarzywna przepisy na wegetarianskie zupy

Jesień to pora, kiedy na targach dostępna jest ogromna różnorodność warzyw. Warto skorzystać z tej okazji i pozwolić aby zdominowały one naszą kuchnię, z których można przygotować np. pożywne wegetariańskie zupy.
Przedstawiona poniżej zupa wielowarzywna jest niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu; z pewnością ogrzeje w coraz chłodniejsze, jesienne dni.

Składniki:
• 3 marchewki
• pietruszki
• kalafior
• 1 brokuł
• 1,5 szklanki świeżego zielonego groszku lub puszka groszku konserwowego
• 0,5 litra śmietany
• 1 łyżka koncentratu pomidorowego
• 1 łyżka masła lub oleju
• 2 łyżeczki cukru
• szczypta chilli
• 2 łyżki przyprawy typu warzywko
• 4 liście laurowe
• 5 ziarenek ziela angielskiego
• sól do smaku
• pęczek koperku lub natka pietruszki
• 2 litry wody

Sposób przygotowania:
Marchew i pietruszkę myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy razem z zielonym groszkiem w wodzie z dodatkiem warzywka oraz ziela angielskiego i liści laurowych. Kiedy warzywa są już prawie miękkie dodajemy cząstki kalafiora i brokuła, koncentrat pomidorowy oraz masło lub olej. Następnie dodajemy resztę przypraw i śmietanę.
Zupę doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Przed podaniem posypujemy koperkiem lub natką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz