Oto garść ciekawostek nt bakłażanów:
Dla przypomnienia – bakłażan znany jest pod (zbyt! :) wieloma nazwami:
bakłażan, oberżyna, gruszka miłosna, a także jajko krzewiaste i bakman, psianka podłużna.
Bakłażan, mimo że jest warzywem, tak naprawdę z botanicznego pkt widzenia jest zaklasyfikowany jako owoc, a dokładniej - jagoda :)
W XIV wieku był rozpowszechniony we Włoszech, gdzie początkowo uprawiano go jako roślinę ozdobną, ponieważ był uważany go za roślinę trującą - w północnej Europie, bakłażana nazywano wręcz „szalone jabłka”, ponieważ wierzono, że spożywanie bakłażanów wywołuje szaleństwo.
Odmiana "Golden eggs" (na ilustracji obok) ma śliczne jajowate owoce, najpierw białe, a później żółte. Jest uprawiana jako roślina doniczkowa.
Bakłażan ma nawet swoje święto – tzw "święto Bakmana" które jest obchodzone w niektórych państwach 10 marca. Świętowaniu towarzyszy zazwyczaj jedzenie dużych ilości bakłażanów (no tego można się było łatwo spodziewać :)
Pozdrawiam,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz