27.9.09

Kotlety z płatków owsianych | wegetariańskie kotlety | dania obiadowe

Wegetarianskie przepis kotlety platki owsiane

Kotlety z płatków owsianych to propozycja na bardzo zdrowy element wegetariańskiego obiadu.
Owies jest znakomitym środkiem odżywczym, bogatym w białko, wapń, magnez, krzem, potas, żelazo oraz witaminy. Jego składniki odżywcze pomagają w utrzymaniu zdrowych zębów, kości oraz zdrowego układu nerwowego.

Składniki:
• 1 szklanka płatków owsianych górskich
• 1 średnia marchewka
• 1 mały seler
• olej
• pieprz ziołowy
• przyprawa „Warzywko”
• curry
• papryka słodka
• sól

Sposób przygotowania:
Płatki zalewamy wrzącą wodą (do pokrycia płatków) i odstawiamy.
W tym czasie obrane warzywa ścieramy na grubej tartce, dusimy z przyprawami na patelni. Łączymy namoczone płatki z warzywami i dokładnie mieszamy (jeśli masa jest zbyt wilgotna, to do zagęszczenia dodajemy mąki).
Lepimy małe, spłaszczone kotleciki. Smażymy na oleju do uzyskania rumianego koloru.

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz