27.9.09
Kotlety z płatków owsianych | wegetariańskie kotlety | dania obiadowe
Kotlety z płatków owsianych to propozycja na bardzo zdrowy element wegetariańskiego obiadu.
Owies jest znakomitym środkiem odżywczym, bogatym w białko, wapń, magnez, krzem, potas, żelazo oraz witaminy. Jego składniki odżywcze pomagają w utrzymaniu zdrowych zębów, kości oraz zdrowego układu nerwowego.
Składniki:
1 szklanka płatków owsianych górskich
1 średnia marchewka
1 mały seler
olej
pieprz ziołowy
przyprawa „Warzywko”
curry
papryka słodka
sól
Sposób przygotowania:
Płatki zalewamy wrzącą wodą (do pokrycia płatków) i odstawiamy.
W tym czasie obrane warzywa ścieramy na grubej tartce, dusimy z przyprawami na patelni. Łączymy namoczone płatki z warzywami i dokładnie mieszamy (jeśli masa jest zbyt wilgotna, to do zagęszczenia dodajemy mąki).
Lepimy małe, spłaszczone kotleciki. Smażymy na oleju do uzyskania rumianego koloru.
Smacznego! :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz