19.9.09

Dlaczego warto być wegetarianinem: zdrowie

Wegetarianizm - powody zdrowotnePrzyjęło się błędne zrozumienie, że dieta wegetariańska nie sprzyja zachowaniu zdrowia. W rzeczywistości jest to tylko mit. Wegetarianie często odżywiają się zdrowiej od niewegetarian, mniej chorują. Badania naukowe potwierdzają, że żyją średnio 15 lat dłużej od osób stosujących inne diety.

Jeszcze do niedawna lekarze i dietetycy nie byli przekonani do wegetarianizmu, a ubiegłowieczna nauka o żywieniu utrzymywała wiele mitów na temat mięsa. Coraz więcej specjalistów nie tylko nie demonizuje wegetarianizmu, ale nawet go poleca.Dziś palmę pierwszeństwa otrzymują pełnoziarniste produkty zbożowe, potem warzywa strączkowe i owoce.

Lekarski Komitet Odpowiedzialnej Medycyny
Potwierdzeniem słuszności tej zmiany jest specjalny raport opublikowany w USA przez Lekarski Komitet Odpowiedzialnej Medycyny (dostępny na http://viva.eko.org.pl/Milczaca_arka/raport_PCRM.html). Dokument ten, będący rezultatem kilkunastu lat badań zaakceptowało ponad 3 tys. amerykańskich lekarzy i specjalistów z różnych dziedzin medycyny. Raport jednoznacznie stwierdza, że mięso powoduje choroby układu krążenia oraz nowotwory.

Do podobnych wniosków doszli także angielscy lekarze i dietetycy, którzy przekonani są, że menu zawierające przede wszystkim warzywa, uzupełnione ciemnym, razowym pieczywem, kaszami, ryżem, orzechami i owocami jest optymalne. Taka dieta dostarcza naszemu organizmowi wszystkiego, czego ten potrzebuje.

Amerykańskie Stowarzyszenie Dietetyków
w 2003 roku ogłosiło, że „prawidłowo skomponowana dieta wegetariańska jest odpowiednia dla człowieka na każdym etapie rozwoju, włączając w to okres niemowlęctwa, dojrzewania i ciąży”. Warto odnotować, że jest to niezależna, niewegetariańska, państwowa instytucja.

Wraz z wegetarianizmem naturalnie zmniejsza się ilość spożywanego cholesterolu, gdyż nie występuje on w produktach roślinnych. Nie ma ryzyka związanego z narażeniem na antybiotyki czy też hormony wzrostu, które są podawane zwierzętom. Zmniejszy się ryzyko chorób związanych z mikroorganizmami czy pasożytami. Znacznie zmaleje ryzyko chorób serca, cukrzycy, a także raka okrężnicy i innych nowotworów.

3 komentarze:

  1. Anonimowy7.5.12

    Według autora książki "The China Study" (w Polsce wydana pod tytułem "Nowoczesne zasady odżywiania), Dr Colin Cambell, choroby takie jak nowotwory czy choroby układu krążenia nie są powodowane przez samo mięso, ale każdy rodzaj białka pochodzenia zwierzęcego, a więc również nabiał czy jajka.

    OdpowiedzUsuń
  2. To już wiem dlaczego rekiny także chorują na raka :D! Pozdrawiam, podoba mi się tu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Strasznie sie ciesze, ze tu trafilam. Od kilku lat juz ograniczalam mieso, a od 3 tygodni zaprzestalam zupelnie tego niecnego ludzkiego postepku...Dziekuje serdecznie za madre artykuly i pyszne przepisy. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń