30.9.09

Jagodzianki - wegetariańskie babeczki / drożdzówki z jagodami

Slodycze babeczki jagodowe jagodzianki
Kontynuując temat jagód z poprzedniego posta, postanowiłam iść za ciosem :) i dodać jeszcze jeden przepis na wegetariańskie desery - niniejszym przedstawiamy wam przepis na tzw. jagodzianki czyli drożdżówki czy też babeczki z jagodami.

Składniki:
Ciasto:
• ½ kg mąki krupczatki
• ½ kg mąki tortowej
• 1 szklanka cukru
• 800 ml mleka
• 150 gr masła
• 50 gr drożdży
• cukier waniliowy
• olejek cytrynowy
• ½ łyżeczki kurkumy

Nadzienie:
• 1 litr jagód

Lukier:
• 250 gram cukru pudru
• 3 łyżki stołowe wody
• sok z 1 cytryny

Sposób przygotowania:
Rozpuść masło i pozostaw do przestygnięcia.
Podgrzej mleko do temperatury ok. 40 stopni. Z całości mleka odlej połowę szklanki, rozpuść w nim drożdże i wymieszaj z 2 łyżkami mąki i 1 łyżką cukru. Zaczyn drożdżowy zostaw do wyrośnięcia na ok. 15 minut.

W tym czasie suche składniki wymieszaj w misce (mąki, cukier, cukier waniliowy), dodaj mleko i wyrośnięty zaczyn. Całość wymieszaj na jednolitą masę, na koniec dodaj roztopione masło i energicznie wyrabiaj drewnianą pałką, tak by całe ciasto dobrze się napowietrzyło – (10 minut).

Tak przygotowane ciasto nakryj lnianą ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 30 – 40 min (w zależności od jakości drożdży i temperatury w pomieszczeniu).

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wymieszaj i odstaw na 5 min, następnie na stolnicy podsypanej mąką rozwałkuj część ciasta na grubość ok. 0,5 cm. Rozwałkowane ciasto pokrój w kwadraty o boku 15 cm. Na środek każdego kwadratu nałóż 1-2 łyżki jagód, zwiń boki do siebie i uformuj prostokąty na końcu sklejając krawędzie każdego boku.

Tak przygotowane jagodzianki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw 5 – 10 min. Po wyrośnięciu włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni i piecz około 20 -25 min na złoty kolor.

z jagodowymi pozdrowieniami :)
smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz