Mała garść z serii ciekawostki nt pomidora - ot, dla zachęty by je częściej jeść, bo warto! :)
Początkowo przez wielu Europejczyków pomidor był uważany za roślinę trującą. Hodowano go w ogrodach w celach dekoracyjnych.
W 1893 r. Sąd Najwyższy Stanów Zjednoczonych - porządkując kwestię zróżnicowania ceł na warzywa i owoce - dla celów podatkowych uznał pomidor za warzywo (na podstawie jego zastosowań kulinarnych), nie wyrokując jednak w kwestii jego klasyfikacji botanicznej. Z naukowego punktu widzenia pomidor pozostaje owocem.
W Polsce pierwsze pomidory wyhodowali warszawscy ogrodnicy w 1880 roku, ale stały się u nas znane i popularne… dopiero po I Wojnie Światowej. Polska nazwa tego warzywa pochodzi od francuskiego “pomme d’or”, co oznacza “złote jabłko”.
Największy kiedykolwiek wyhodowany pomidor miał ok 15.6 kg!
Chiny (jak zwykle, żadne zaskoczenie :) są największym producentem pomidorów na świecie, wytwarzając ponad 16% wszystkich pomidorów na świecie.
Największa koncentracja witaminy C w pomidorach zawiera się galaretowatej substancji wokół nasion (ale jedzenia samych nasion nie polecam :)
Pozdrawiam,
1.10.09
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz