23.10.09

Kapusta - składniki odżywcze

Kapusta - składniki odżywcze
Kapusta ma tyle korzystnych właściwości zdrowotnych, że będę wymieniać je przez kilka następnych postów.

Kaloryczność
Złożona głównie z wody, błonnika, i odrobinki węglowodanów, kapusta jest raczej mało kaloryczna - 1 kubek (89gr) to około 22kcal.

Witaminy / mikroelementy
Kapusta (mam na myśli tutaj klasyczną kapustę włoską) zawiera daleko powyżej średniej witaminy C, A i K i B6. 1 kubek kapusty (70g) zapewni około 30% dziennego zapotrzebowania na witaminę C, ok 60% na witaminę K.
W dalszej kolejności znajdziemy w kapuście witaminy B1, B2, B6, E, i mało znaną witaminę U.

Z mikroelementów - kapusta zawiera bardzo duże ilości potasu i wapnia, mniej - sodu, magnezu, żelaza, manganu, cynku i miedzi i siarki.

Lista leczniczych właściwości kapusty jest bardzo długa i przedstawię ją w następnym poście, natomiast pełna listę składników odżywczych w kapuście znajdziesz na NutritionData

Pozdrawiam

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz