24.10.09

Kapusta - właściwości zdrowotne - oczyszczające, przeciwnowotworowe, wzmacniające

Właściwości zdrowotne kapusty:
Oto krótki wyciąg z długiej listy właściwości zdrowotnych kapusty.

Słowem komentarza - kapusta jest często traktowana jak panaceum (mityczny lek "na wszystko") stąd lista właściwości zdrowotnych kapusty jest niezwykle długa i przypisuje się jej dobroczynny wpływ prawie w przypadku każdej choroby.

Większość tych faktów to informacje typu jedna strona drugiej stronie powiedziała, w oparciu o "badania naukowe" których źródła nie można ustalić - trzeba zatem mieć wiarę :)

Przeciwnowotworowe właściwości kapusty
Rodzina warzyw kapustnych jest znana z dużej zawartości związków chemicznych o działaniu przeciwnowotworowym.
Są to związki chemiczne, o których większość z nas nie ma pojęcia - związki fitochemiczne typu polifenole i glukozynolany, które rozpadają się na izotiocyjaniany i indole, wśród których najcenniejszym jest sulforafan.
Stąd kapusta i jej właściwości antynowotworowe jest wymieniana praktycznie przy każdym schorzeniu tego typu - rak piersi, rak pęcherza, rak krtani, rak sutka, jelita grubego, płuc i rak wątroby.
Wyliczanie niezrozumiałych związków chemicznych jest dobre dla chemików, dla prostych ludzi przedstawia się to zwykle w formie porad typu:
- dieta zawierająca 5 porcji warzyw kapustnych tygodniowo obniżała o połowę ryzyko zachorowania na raka pęcherza
- jedzenie 1 lub 2 porcji warzyw kapustnych dziennie obniża ryzyko wystąpienia raka piersi o 40% itd.

Witaminy / mikroelementy a właściwości zdrowotne kapusty
Dość dużo zdrowotnych właściwości kapusty wynika po prostu z dużej zawartości składników odżywczych zawartych w kapuście.

I tak dzięki nim spożywanie kapusty:
witaminy:
[witamina C] - hamuje zmiany sklerotyczne, przyspiesza gojenie się ran, podnosi odporność organizmu

[witamina A] - poprawia wzrok, leczy rany i oparzenia czy odmrożenia

[witaminy B B1, B2, B6] - pomaga w zaburzeniach systemu nerwowego, wzmacnia koncentrację

[witamina H (biotyna)] - wzmacnia nerwy, pomaga przy trawieniu tłuszczów i węglowodanów

[witamina K] - wzmacnia krzepliwość krwi stąd okłady że świeżych liści kapusty włoskiej stosuje się zewnętrznie przy wylewach krwawych, zwichnięciach, zapaleniach stawów

[witamina E] - korzystnie wpływa na cerę

[witamina U] – ma korzystny wpływ przy chorobach wrzodowych

mikroelementy:
[siarka] - liście i mleczko z kapusty pomagają w gojeniu się ran, spożywanie kapusty korzystnie wpływa na wygląd włosów, paznokci i skóry

[potas, sód] - dzięki niemu sok z kapusty ma doskonałe właściwości oczyszczające organizm i skórę pomaga nam także pozbyć się toksyn, nagromadzonych w organizmie i jego picie pomoże nam także podczas rzucania nałogów.


Jak widać kapusta to prawdziwe skrzyżowanie bomby witaminowej z panaceum :)

Pozdrawiam

3 komentarze:

  1. Anonimowy28.9.11

    PRAWDA!!! Od roku zmieniłam dietę- codziennie surówki z kapusty(czerwona, biała,kiszona), a w weeckendy zupa kapuściana. Czuję się rewelacyjnie- nie jestem senna tylko pełna energii!!!Zmniejszyłam ilość kawy wypłukującej magnez- byłam ciągle śpiąca. Maja

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy16.5.12

    Potwierdzam , dodatkowy efekt spożywania dużej ilości białej , surowej kapusty to przyśpieszone chudnięcie .
    Szczerze polecam / sprawdziłam / podjadanie białej kapusty w przypadku napadu głodu , syci i reguluje trawienia , a ponadto waga idzie w dół . Beata

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy27.12.13

    Z kapustą schudłam bez wyrzeczeń z 82kg do 70kg w ciągu 3 miesięcy. Po prostu do wszystkiego kapusta. Dodawałam jeszcze cebulę.

    OdpowiedzUsuń