17.10.09

Pomidory - właściwości zdrowotne / składniki odżywcze

Właściwości zdrowotne i składniki odżywcze w pomidorach:
Pomidory, pomimo swej mało ambitnej nazwy "pomidory zwyczajne", zawierają bardzo wiele interesujących właściwości zdrowotnych.

Kaloryczność
Składając się w 93 proc. z wody, pomidory są bardzo mało kaloryczne - 100 gr pomidorów to ok. 15 kcal.


Witaminy / Mikroelementy
Pomidory zawierają bardzo dużą zawartość witamin C, A i K (jeden pomidor zaspokaja po kilkanaście procent zapotrzebowania organizmu na każdą z tych witamin).
W następnej kolejności - w pomidorach znajdziemy także witaminy z grupy B (B1, B2, B6), E, A.

Z minerałów - pomidory zawierają znaczące ilości potasu, mniejsze ilości magnezu, wapnia, mangan, fosforu i żelaza.

Pomidor jest najbardziej znany z zawartości likopenu - tzw przeciwutleniacza o silnych właściwościach antynowotworowych. To dzięki niemu pomidor jest czerwony i to dzięki niemu pomidorowi przypisuje się tak szerokie właściwości antyrakowe, polecając go na wszystkie tego typu choroby - raka prostaty, skóry, trzustki etc.

I na koniec, TAK, "przesąd" o którym wszyscy wielokrotnie słyszeliśmy - że nie należy mieszać ogórków z pomidorami jest prawdą! Enzym askorbinowy znajdujący się w ogórkach niszczy witaminę C zawartą w pomidorach.

Pełna lista składników odżywczych w pomidorach: NutritionData

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz