
Dla fanów naleśników proponujemy ciekawy wegetariański deser: naleśniki serowo-malinowe. Przepis jest obliczony na 20 naleśników:

• 1 szklanka wody gazowanej
• 1 szklanka kefiru
• 1 szklanka mleka
• ok. 2 szklanek mąki
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 cukier wanilinowy
• 1 łyżka cukru trzcinowego
• 2 łyżki oliwy
• szczypta soli

• 250 g białego sera
• 3 łyżki serka mascarpone (niekoniecznie)
• ok. 250 ml słodkiej śmietanki (dolewamy jej tyle aby masa była kremowa, ale nie za rzadka)
• 1 cukier wanilinowy
• 3 łyżki cukru trzcinowego
• maliny
• listki mięty do dekoracji

Wszystkie składniki ciasta wymieszaj dokładnie mikserem, do uzyskania konsystencji śmietany. Na dobrze nagrzaną (ustawioną na średnim ogniu), posmarowaną olejem patelnię wylej porcję ciasta i smaż na złocisty kolor.
Zmiksuj wszystkie składniki nadzienia (oprócz malin) na gładka masę.Tak przygotowaną masę rozsmaruj na naleśniku, wyłóż maliny i złóż naleśnik w trójkąt lub zwiń w rulon. Całość udekoruj listkami mięty. Naleśniki serowo-malinowe świetnie pasują na śniadanie ale również doskonale sprawdzają się na deser.
Smacznego!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz