
Dla fanów naleśników proponujemy ciekawy wegetariański deser: naleśniki serowo-malinowe. Przepis jest obliczony na 20 naleśników:

1 szklanka wody gazowanej
1 szklanka kefiru
1 szklanka mleka
ok. 2 szklanek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy
1 łyżka cukru trzcinowego
2 łyżki oliwy
szczypta soli

250 g białego sera
3 łyżki serka mascarpone (niekoniecznie)
ok. 250 ml słodkiej śmietanki (dolewamy jej tyle aby masa była kremowa, ale nie za rzadka)
1 cukier wanilinowy
3 łyżki cukru trzcinowego
maliny
listki mięty do dekoracji

Wszystkie składniki ciasta wymieszaj dokładnie mikserem, do uzyskania konsystencji śmietany. Na dobrze nagrzaną (ustawioną na średnim ogniu), posmarowaną olejem patelnię wylej porcję ciasta i smaż na złocisty kolor.
Zmiksuj wszystkie składniki nadzienia (oprócz malin) na gładka masę.Tak przygotowaną masę rozsmaruj na naleśniku, wyłóż maliny i złóż naleśnik w trójkąt lub zwiń w rulon. Całość udekoruj listkami mięty. Naleśniki serowo-malinowe świetnie pasują na śniadanie ale również doskonale sprawdzają się na deser.
Smacznego!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz