
Dla fanów naleśników proponujemy ciekawy wegetariański deser: naleśniki serowo-malinowe. Przepis jest obliczony na 20 naleśników:
Ciasto: 1 szklanka wody gazowanej
1 szklanka kefiru
1 szklanka mleka
ok. 2 szklanek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy
1 łyżka cukru trzcinowego
2 łyżki oliwy
szczypta soli
Nadzienie: 250 g białego sera
3 łyżki serka mascarpone (niekoniecznie)
ok. 250 ml słodkiej śmietanki (dolewamy jej tyle aby masa była kremowa, ale nie za rzadka)
1 cukier wanilinowy
3 łyżki cukru trzcinowego
maliny
listki mięty do dekoracji
Sposób przygotowania:Wszystkie składniki ciasta wymieszaj dokładnie mikserem, do uzyskania konsystencji śmietany. Na dobrze nagrzaną (ustawioną na średnim ogniu), posmarowaną olejem patelnię wylej porcję ciasta i smaż na złocisty kolor.
Zmiksuj wszystkie składniki nadzienia (oprócz malin) na gładka masę.Tak przygotowaną masę rozsmaruj na naleśniku, wyłóż maliny i złóż naleśnik w trójkąt lub zwiń w rulon. Całość udekoruj listkami mięty. Naleśniki serowo-malinowe świetnie pasują na śniadanie ale również doskonale sprawdzają się na deser.
Smacznego!




Brak komentarzy:
Prześlij komentarz