21.10.09
Kapusta - opis | ABC warzyw
Kapusta (nazwa systematyczna: Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny kapustowatych obejmujący ponad 100 gatunków. Pierwsza znana wzmianka o kapuście pochodzi z "Traktatu o ziołach" autorstwa Eudemosa z Aten.
Na tej podstawie wiadomo, że w Helladzie uprawiano już trzy odmiany tego warzywa.
Starożytni cenili je bardzo, doceniają nie tylko jej zalety smakowe i odżywcze, ale także i lecznicze. Warzywo od dawna jest popularne w Chinach. Do Polski dotarło przed wiekami i przetrwało do dziś.
Dużą zaletą warzyw kapustnych jest ich duża odporność na trudne warunki klimatyczne i możliwości długiego przechowywania. Pomimo tego że kapusta występuje w ponad 100 gatunkach, w sklepach spotykać możemy głównie:
kapustę białą
kapustę brukselską (brukselka)
kapustę czerwoną
kapustę pekińską
kapustę włoską
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz