21.10.09

Kapusta - opis | ABC warzyw

Kapusta - opis:
Kapusta (nazwa systematyczna: Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny kapustowatych obejmujący ponad 100 gatunków. Pierwsza znana wzmianka o kapuście pochodzi z "Traktatu o ziołach" autorstwa Eudemosa z Aten.
Na tej podstawie wiadomo, że w Helladzie uprawiano już trzy odmiany tego warzywa.

Starożytni cenili je bardzo, doceniają nie tylko jej zalety smakowe i odżywcze, ale także i lecznicze. Warzywo od dawna jest popularne w Chinach. Do Polski dotarło przed wiekami i przetrwało do dziś.

Dużą zaletą warzyw kapustnych jest ich duża odporność na trudne warunki klimatyczne i możliwości długiego przechowywania. Pomimo tego że kapusta występuje w ponad 100 gatunkach, w sklepach spotykać możemy głównie:
• kapustę białą
• kapustę brukselską (brukselka)
• kapustę czerwoną
• kapustę pekińską
• kapustę włoską

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz