26.10.09
Wegetariańskie desery - ciasto budyniowe z malinami
Oto średnio skomplikowany, ale warty zachodu przepis na ciekawy wegetariański deser - ciasto budyniowe z malinami.
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka bułki tartej
1/2 szklanki mąki
1/2 kostki miękkiego masła
1/2 szklanki brązowego cukru
Masa budyniowa:
2 budynie waniliowe
1 litr mleka
szczypta kurkumy
4 łyżki mąki
2-3 łyżki masła
1/2 szklanki cukru
2 banany
3 jabłka
Polewa:
2 łyżki karobu lub kakao
2-3 łyżki masła
2-3 łyżki miodu
i maliny do dekoracji ciasta
Sposób przygotowania:
Dokładnie wymieszaj składniki ciasta, następnie wylep nim brzegi i spód, wcześniej wysmarowanej masłem tortownicy. Do dużego garnka wlej 3/4 litra mleka, dodaj cukier, masło i kurkumę. Całość zagotuj. Do gotującego się mleka dodaj budynie i mąkę rozmieszane w pozostałej ilości mleka. Gotuj przez chwilę, ciągle mieszając, aż do uzyskania gęstej masy. Na samym końcu dodaj pokrojone owoce. Masę delikatnie przelej do blaszki i piecz około 30 min w temperaturze 180 st. C. Po wyjęciu i wystudzeniu ciasta na wierzch wyłóż maliny i wylej gorącą polewę.
Polewa:
Na małej patelni rozpuść masło i dodaj karob. Po zdjęciu patelni z ognia dodaj miód i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną polewę wylej na ułożone na cieście maliny.
Smacznego! :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz