26.10.09

Wegetariańskie desery - ciasto budyniowe z malinami

Wegetariańskie ciasta: Ciasto budyniowe z malinami
Oto średnio skomplikowany, ale warty zachodu przepis na ciekawy wegetariański deser - ciasto budyniowe z malinami.

Składniki:

Ciasto:
• 1 szklanka bułki tartej
• 1/2 szklanki mąki
• 1/2 kostki miękkiego masła
• 1/2 szklanki brązowego cukru

Masa budyniowa:
• 2 budynie waniliowe
• 1 litr mleka
• szczypta kurkumy
• 4 łyżki mąki
• 2-3 łyżki masła
• 1/2 szklanki cukru
• 2 banany
• 3 jabłka

Polewa:
• 2 łyżki karobu lub kakao
• 2-3 łyżki masła
• 2-3 łyżki miodu

i maliny do dekoracji ciasta

Sposób przygotowania:

Dokładnie wymieszaj składniki ciasta, następnie wylep nim brzegi i spód, wcześniej wysmarowanej masłem tortownicy. Do dużego garnka wlej 3/4 litra mleka, dodaj cukier, masło i kurkumę. Całość zagotuj. Do gotującego się mleka dodaj budynie i mąkę rozmieszane w pozostałej ilości mleka. Gotuj przez chwilę, ciągle mieszając, aż do uzyskania gęstej masy. Na samym końcu dodaj pokrojone owoce. Masę delikatnie przelej do blaszki i piecz około 30 min w temperaturze 180 st. C. Po wyjęciu i wystudzeniu ciasta na wierzch wyłóż maliny i wylej gorącą polewę.

Polewa:
Na małej patelni rozpuść masło i dodaj karob. Po zdjęciu patelni z ognia dodaj miód i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną polewę wylej na ułożone na cieście maliny.


Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz