26.10.09
Buraki ćwikłowe - opis, odmiany, pochodzenie
Burak ćwikłowy to odmiana buraka zwyczajnego. Pochodzi od buraka morskiego rosnącego dziko na wybrzeżach Morza Śródziemnego. Ma formy jednoroczne, dwuletnie i trwałe.
Był uprawiany w czasach starożytnych dla celów spożywczych i leczniczych.
Ciekawym faktem jest to, że wszystkie znane odmiany buraka pochodzą od buraka dzikiego, który rośnie do dzisiaj na Bliskim Wschodzie, między wybrzeżami Morza Śródziemnego i Czarnego, w okolicach Morza Kaspijskiego.
Ujmując buraki ogólnie - najpowszechniejsze są odmiany buraków liściowych (boćwina) i korzeniowych, które dzielą się na cukrowe, ćwikłowe i pastewne. Pierwszy rodzaj uprawiany jest dla jadalnych liści, drugi i trzeci dla korzeni, natomiast czwarty przetwarza się na paszę.
W Polsce buraki były znane już w średniowieczu, Władysław Jagiełło już się nimi częstował :). Od tych czasów buraki ćwikłowe są w naszym kraju jednymi z najpopularniejszych warzyw, nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również odżywcze.
Dlaczego burak jest ciemno czerwony? Barwę tą nadają mu związki znane jako betanina i wulgaksantyna (pozwólcie że nie będę wchodziła w szczegóły co to dokładnie jest :) ale to dzięki jego kolorowi, buraka możemy spotkać nie tylko na półce z warzywami, ale także w składzie wielu potraw spożywczych - ukrywa się tam jako barwnik E162 czyli ekstrakt z korzenia buraka ćwikłowego.
Pozdrawiam,
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz