
Dla smakoszy wegetariańskich ciast - oto przepis na szarlotkę z polewą toffi.
Na wypadek, gdyby ktoś nie widział co to jest szarlotka - jest to po prostu rodzaj wyrobu cukierniczego złożonego z półkruchego lub kruchego ciasta oraz owoców - najczęściej jabłek (używa się również gruszek, brzoskwiń, moreli i innych).

1,5 szklanki mąki
2,5 kostki margaryny
woda
5 jabłek
na polewę:
100 g orzechów laskowych (posiekanych lub zmielonych)
1 łyżka masła
3 łyżki śmietanki kremówki
2 łyżki mąki

Zagnieć ciasto z mąki, margaryny i odrobiny wody. Włóż do lodówki na około 1/2 h. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wylep nim tortownicę. Następnie podpiecz przez 10 min w temp 200 stopni.
Jabłka obierz i pokrój w cienkie cząstki, następnie przygotuj polewę toffi.
W tym celu wrzuć do rondla orzechy, masło, cukier, śmietankę oraz mąkę i zagotuj ciągle mieszając. Pokrojone jabłka wyłóż na podpieczonym cieście i polej masą toffi. Piecz przez około 45 minut, aż jabłka zmiękną a masa się zrumieni.
Szarlotka z polewą toffi najlepiej smakuje podana na ciepło bądź na zimno z bitą śmietaną.
Smacznego! :)

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz