19.11.09

Przepis na wege deser - szarlotka z polewą toffi

przepis na wege deser - szarlotka z polewą toffi
Dla smakoszy wegetariańskich ciast - oto przepis na szarlotkę z polewą toffi.
Na wypadek, gdyby ktoś nie widział co to jest szarlotka - jest to po prostu rodzaj wyrobu cukierniczego złożonego z półkruchego lub kruchego ciasta oraz owoców - najczęściej jabłek (używa się również gruszek, brzoskwiń, moreli i innych).

Składniki:
• 1,5 szklanki mąki
• 2,5 kostki margaryny
• woda
• 5 jabłek

na polewę:
• 100 g orzechów laskowych (posiekanych lub zmielonych)
• 1 łyżka masła
• 3 łyżki śmietanki kremówki
• 2 łyżki mąki

Sposób przygotowania:
Zagnieć ciasto z mąki, margaryny i odrobiny wody. Włóż do lodówki na około 1/2 h. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wylep nim tortownicę. Następnie podpiecz przez 10 min w temp 200 stopni.
Jabłka obierz i pokrój w cienkie cząstki, następnie przygotuj polewę toffi.
W tym celu wrzuć do rondla orzechy, masło, cukier, śmietankę oraz mąkę i zagotuj ciągle mieszając. Pokrojone jabłka wyłóż na podpieczonym cieście i polej masą toffi. Piecz przez około 45 minut, aż jabłka zmiękną a masa się zrumieni.
Szarlotka z polewą toffi najlepiej smakuje podana na ciepło bądź na zimno z bitą śmietaną.

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz