13.12.09
Przepis na wegetariańską zupę kalafiorową
Jako że kalafior nadal jest dostępny w sklepach, przedstawiamy poniżej ciekawy przepis na zupę kalafiorową:
Składniki:
1 średni kalafior (ok 570 g)
50 g sera żółtego
2 liście laurowe
25 g masła
1 średnia cebula
2 laski selera naciowego
1 duży por
110 g ziemniaków
2 Ł śmietanki kremowej
1 Ł szczypiorku
sól i świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
Bulion tej zupy jest bardzo prosty, bo jego bazą są tylko wszystkie części kalafiora. Wszystko co potrzebujesz zrobić to podzielić kalafior na małe różyczki a pozostałe części kalafiora wraz z łodyżkami pokroić i umieścić w średnim rondelku.
Następnie dodaj 1,5 litra wody, liście laurowe i trochę soli, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 20 minut pod pokrywką.
W międzyczasie, w dużym garnku z dobrze dopasowaną pokrywką, rozpuść masło na małym ogniu, następnie dodaj cebulę, seler, por i ziemniaki, przykryj i duś delikatnie przez 15 minut. Kiedy bulion jest już gotowy, odcedź go, dodaj liście laurowe i połącz z warzywami.
Następnie dodaj różyczki kalafiora, i tym razem już bez pokrywki ponownie wszystko zagotuj i duś delikatnie przez 20-25 minut, aż kalafior będzie zupełnie miękki.
Następnie usuń liście laurowe i włóż wszystkie składniki do robota lub blendera i miksuj, aż do uzyskania kremowej i delikatnej konsystencji. Zmiksowaną zupę przelej ponownie do garnka i wymieszaj z zakwaszoną śmietaną i serem. Mieszaj do momentu, aż ser się roztopi a zupa będzie gorąca, ale nie będzie kipieć. Na koniec zupę dopraw solą i pieprzem.
Zupę kalafiorową najlepiej jest podawać na gorąco, udekorowaną szczypiorkiem i żółtym serem.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz