20.12.09

Przepis na wegetariańską rybę (karp? :)

Wegetariańska ryba po grecku

Jeśli ktoś nie wyobraża sobie wigilii bez ryby na stole - oto wegetariański sposób na to:

Składniki:
• mała paczka kotletów sojowych
• 5-6 marchewek
• 1 duża pietruszka
• 0,5 selera
• średni słoiczek koncentratu pomidorowego
• 2 łyżeczki musztardy
• 0,5 szklanki mąki
• 1 mała cebula
• sól
• pieprz
• 4 listki bobkowe
• 4 ziela angielskie
• 2 łyżeczki sproszkowanego bulionu wegetariańskiego
• 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
• 1 łyżka sosu sojowego
• 4 łyżki oleju

Jak przyrządzić?
1. Przesypać kotlety sojowe do garnka zalać wodą. Wrzucić, obraną i pokrojoną w ćwiartki cebulę. Dodać 1 łyżkę sosu sojowego, 1 łyżeczkę przyprawy do kurczaka, 4 listki bobkowe, 4 ziela angielskie, 1 łyżeczkę sproszkowanego bulionu wegetariańskiego. Po zagotowaniu wody, kotlety powinno się gotować jeszcze około 4 minut. Po tym czasie kotlety można przecedzić przez durszlak. Zostawić do wystygnięcia.

2. Na tarce o grubych oczkach zetrzeć marchewkę, pietruszkę i seler.

3. Na dużej patelni wlać kilka łyżek oleju. Wrzucić warzywa. Przez około 4 minuty podsmażać na średnim ogniu. Następnie dolać odrobinę wody i dusić przez około 15 minut.

4. Gdy warzywa zmiękną dodać koncentrat pomidorowy i 2 łyżeczki musztardy. Wymieszać. Dodać sól i pieprz do smaku.

5. Do małej miseczki wsypać mąkę oraz 1łyżeczkę przyprawy do kurczaka, 1 łyżeczkę sproszkowanego bulionu wegetariańskiego, pieprz, odrobinę soli. Dodać tyle wody,
żeby powstało ciasto do naleśników o konsystencji gęstej śmietany. Wymieszać.

6. Rozgrzać patelnię. Wlać 4 łyżki oleju.

7. Każdy kotlet zanurzyć w cieście i usmażyć na patelni.

8. Usmażone kotlety ułożyć na półmisku i przykryć warzywami w sosie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz