20.12.09
Przepis na wegetariańską rybę (karp? :)
Jeśli ktoś nie wyobraża sobie wigilii bez ryby na stole - oto wegetariański sposób na to:
Składniki:
mała paczka kotletów sojowych
5-6 marchewek
1 duża pietruszka
0,5 selera
średni słoiczek koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki musztardy
0,5 szklanki mąki
1 mała cebula
sól
pieprz
4 listki bobkowe
4 ziela angielskie
2 łyżeczki sproszkowanego bulionu wegetariańskiego
2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
1 łyżka sosu sojowego
4 łyżki oleju
Jak przyrządzić?
1. Przesypać kotlety sojowe do garnka zalać wodą. Wrzucić, obraną i pokrojoną w ćwiartki cebulę. Dodać 1 łyżkę sosu sojowego, 1 łyżeczkę przyprawy do kurczaka, 4 listki bobkowe, 4 ziela angielskie, 1 łyżeczkę sproszkowanego bulionu wegetariańskiego. Po zagotowaniu wody, kotlety powinno się gotować jeszcze około 4 minut. Po tym czasie kotlety można przecedzić przez durszlak. Zostawić do wystygnięcia.
2. Na tarce o grubych oczkach zetrzeć marchewkę, pietruszkę i seler.
3. Na dużej patelni wlać kilka łyżek oleju. Wrzucić warzywa. Przez około 4 minuty podsmażać na średnim ogniu. Następnie dolać odrobinę wody i dusić przez około 15 minut.
4. Gdy warzywa zmiękną dodać koncentrat pomidorowy i 2 łyżeczki musztardy. Wymieszać. Dodać sól i pieprz do smaku.
5. Do małej miseczki wsypać mąkę oraz 1łyżeczkę przyprawy do kurczaka, 1 łyżeczkę sproszkowanego bulionu wegetariańskiego, pieprz, odrobinę soli. Dodać tyle wody,
żeby powstało ciasto do naleśników o konsystencji gęstej śmietany. Wymieszać.
6. Rozgrzać patelnię. Wlać 4 łyżki oleju.
7. Każdy kotlet zanurzyć w cieście i usmażyć na patelni.
8. Usmażone kotlety ułożyć na półmisku i przykryć warzywami w sosie.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz