19.12.09
Przepis na wegetariańskie krokiety
Pomimo tego, że krokiety nie są może klasyczną wigilijną potrawą, mogą stanowić miłe urozmaicenie.
Na wypadek, gdyby ktoś nie wiedział czym są krokiety; cytując za wikipedią, "krokiet - potrawa, która składa się z zapiekanego naleśnika z farszem. Do wykonania krokietów konieczne jest wykonanie farszu, najprostszy wykonać można z drobno posiekanej kiszonej kapusty z dodatkiem zasmażonej (na brązowo) na maśle posiekanej cebuli i przyprawionej pieprzem."
Innymi słowy naleśnik w wersji na "nie słodko" :), oto przepis:
Składniki:
Farsz:
1 kg pieczarek
0,70 kg kapusty kiszonej
liść laurowy, ziele angielskie
4 duże cebule
oliwa
sól, pieprz do smaku
Ciasto:
3 szklanki maki krupczatki
około 3 szklanek mleka - uwaga: ilość mleka, mąki i wody musi być taka, aby uzyskać konsystencję śmietanki.
około 1 szklanki wody
2-3 łyżki oliwy
sól
bułka tarta,
oliwa do smażenia
Jak przyrządzić?
1.Przepłukać i pokroić kiszoną kapustę, wlać ok. 2 szklanki wody i gotować z zielem i listkiem laurowym około godzinę, aż kapusta będzie całkowicie miękka, po czym wyjąć wszystkie listki laurowe i ziele angielskie.
2.Na rozgrzaną patelnię wlać 3 łyżki oliwy i lekko zrumienić posiekaną w kostkę cebulkę.
3.Następnie dodać pokrojone drobno pieczarki i wszystko razem usmażyć doprawiając pieprzem.
4.Pod koniec smażenia dodać sól do smaku.
5.Przygotować ciasto naleśnikowe: mąkę wymieszać z mlekiem, wodą, oliwą i solą, a następnie zmiksować na jednolitą masę.
6.Na odrobinie oliwy smażyć cienkie naleśniki. (Najlepiej użyć patelni teflonowej).
7.Około pól szklanki ciasta naleśnikowego rozcieńczyć odrobiną wody i zostawić do panierki.
8.Do ugotowanej i odciśniętej kapusty dodać pieczarki i doprawić wszystko do smaku solą, i pieprzem. Całość gotować jeszcze ok .10 min.
9.Całość przepuścić przez maszynkę.
10.Tak przygotowany farsz wykładać na pojedyncze placki naleśnikowe i zwijać w kopertę.
11.Obtaczać w pozostawionym wcześniej cieście i bułce tartej.
12.Smażyć na oliwie na złoty kolor.
Smacznego! :)
tagi:
obiady,
wege-przepisy
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz