19.12.09

Przepis na wegetariańskie krokiety

Przepis na wegetariańskie krokiety:
Pomimo tego, że krokiety nie są może klasyczną wigilijną potrawą, mogą stanowić miłe urozmaicenie.

Na wypadek, gdyby ktoś nie wiedział czym są krokiety; cytując za wikipedią, "krokiet - potrawa, która składa się z zapiekanego naleśnika z farszem. Do wykonania krokietów konieczne jest wykonanie farszu, najprostszy wykonać można z drobno posiekanej kiszonej kapusty z dodatkiem zasmażonej (na brązowo) na maśle posiekanej cebuli i przyprawionej pieprzem."
Innymi słowy naleśnik w wersji na "nie słodko" :), oto przepis:

Składniki:
Farsz:
• 1 kg pieczarek
• 0,70 kg kapusty kiszonej
• liść laurowy, ziele angielskie
• 4 duże cebule
• oliwa
• sól, pieprz do smaku

Ciasto:
• 3 szklanki maki krupczatki
• około 3 szklanek mleka - uwaga: ilość mleka, mąki i wody musi być taka, aby uzyskać konsystencję śmietanki.
• około 1 szklanki wody
• 2-3 łyżki oliwy
• sól
• bułka tarta,
• oliwa do smażenia

Jak przyrządzić?
1.Przepłukać i pokroić kiszoną kapustę, wlać ok. 2 szklanki wody i gotować z zielem i listkiem laurowym około godzinę, aż kapusta będzie całkowicie miękka, po czym wyjąć wszystkie listki laurowe i ziele angielskie.

2.Na rozgrzaną patelnię wlać 3 łyżki oliwy i lekko zrumienić posiekaną w kostkę cebulkę.

3.Następnie dodać pokrojone drobno pieczarki i wszystko razem usmażyć doprawiając pieprzem.

4.Pod koniec smażenia dodać sól do smaku.

5.Przygotować ciasto naleśnikowe: mąkę wymieszać z mlekiem, wodą, oliwą i solą, a następnie zmiksować na jednolitą masę.

6.Na odrobinie oliwy smażyć cienkie naleśniki. (Najlepiej użyć patelni teflonowej).

7.Około pól szklanki ciasta naleśnikowego rozcieńczyć odrobiną wody i zostawić do panierki.

8.Do ugotowanej i odciśniętej kapusty dodać pieczarki i doprawić wszystko do smaku solą, i pieprzem. Całość gotować jeszcze ok .10 min.

9.Całość przepuścić przez maszynkę.

10.Tak przygotowany farsz wykładać na pojedyncze placki naleśnikowe i zwijać w kopertę.

11.Obtaczać w pozostawionym wcześniej cieście i bułce tartej.

12.Smażyć na oliwie na złoty kolor.

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz