
Oto mały słodki dodatek na wegetariańską wigilię - ciasteczka orzechowe:

1.5 szklanki mąki
0.5 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
0.5 łyżeczki sody oczyszczonej
0.5 łyżeczki soli
0.7 kostki miękkiego masła
2 łyżki jogurtu naturalnego
0,7 szklanki zmielonych orzechów włoskich
cukier puder do posypania

1. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia posiekać z masłem.
2. Następnie dodać jogurt i orzechy, zagniatając całość na jednolitą masę.
3. Z całości ciasta odrywać kule wielkości dużego jabłka i rozwałkować na stolnicy placek grubości 2-3 mm.
4. Z placka wykrawać odpowiednimi foremkami różne kształty ciasteczek. (UWAGA: przed upieczeniem można w cieście zrobić malutką dziurkę, dzięki czemu można będzie uzyskać “choinkową” wersję ciasteczek.)
5. Na wyłożoną papierem lub wysmarowaną masłem blachę wykładać wycięte formy ciasta.
6. Piec około 8 minut w temperaturze 180 st. C
7. Po upieczeniu i ostygnięciu ciasteczek można posypać je cukrem pudrem.

Jezu! Ja nie powinnam zaglądać na takie strony!
OdpowiedzUsuńJak można robić takie pyszne zdjęcia, wszędzie ich tu pełno!I w dodatku jestem głodna! A od makowca i sernika to ja mogę zaczynać dzień...pomarzyłam i pozdrawiam. Alex