21.1.10

Wege desery - przepis na pierniczki

Przepis na pierniczki

Specjalnie dla wegetarian z Torunia :) - przepis na wege pierniczki:

Składniki:
• 0,25 szklanki miodu
• 5 łyżek miękkiego masła
• 0,5 szklanki cukru pudru (lub brązowego cukru)
• 1 łyżka octu
• 2,25 szklanki mąki
• 1 łyżeczka sody
• 3,5 łyżeczki przyprawy do piernika
• 1 łyżeczka karobu (niekoniecznie)

Sposób przygotowania pierniczków:
Wszystkie składniki wymieszaj i zagnieć ciasto. Rozwałkuj na grubość około 3 mm sporo podsypując mąką. Na rozwałkowanym cieście wycinaj pierniczki. Przy pomocy słomki lub wykałaczki możesz wyciąć otworek na wstążkę. Wycięte pierniczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem i piecz około 10 minut w temperaturze 180ºC. Uważaj,by nie piec ich za długo, by nie nabrały gorzkiego smaku. Po upieczeniu i wystudzeniu udekoruj pierniczki różnokolorowym lukrem.

Lukier:
• 1 szklanka cukru pudru
• ok. 1 łyżki mleka
• esencja waniliowa

Sposób przygotowania lukru:
Przesiej cukier puder przez sitko, dodaj powoli mleko i odrobinę esencji. Mieszaj, aż do uzyskania gęstej, nierozlewającej się masy. Lukier można zabarwić przy pomocy wegetariańskich barwników spożywczych lub w sposób naturalny: kolor czerwony – koncentrat barszczu, niebieski - sok z jagód, pomarańczowy - sok z marchewki, itp. Aby pierniczki ładnie się błyszczały i miały ciemną skórkę, można przed pieczeniem posmarować je mlekiem. Upieczone pierniczki przechowuj w szczelnym pojemniku. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz