14.2.10
Marchewka - składniki odżywcze - witaminy i mikroelementy
To już kolejne warzywo, obok kapusty i buraka, które będąc nudnym :) i pospolitym, dostarcza nam jednocześnie wyjątkowe ilości składników odżywczych, czy to w wersji "duże ilości wielu składników", lub ogromne ilości jednego szczególnego, jak ma to miejsce właśnie w przypadku marchewki. Przyjrzyjmy się jej bliżej:
Kaloryczność
Wartość energetyczna 100 g surowej marchewki to ok. 33-35 kcal.
Witaminy / mikroelementy
Legendarna zawartość witaminy A w marchewce to nie tylko przesadzona historyjka, to fakt. Ile w rzeczywistości wynosi ta „legendarna” ilość? 428% RDA! Tak, w marchewce (surowa, 100gr) znajdziecie ponad 4 razy więcej witaminy A niż potrzeba - na początek wystarczy :)
I z witamin to właściwie nic innego nie rzuca się w oczy, trochę witaminy K, C, odrobinki witamin B1, B2, B6.
W temacie związków mineralnych zawartych w marchewce tylko potas wybija się ponad przeciętność (kilkanaście % RDA), a z pozostałych mikroelementów - po kilka % wapnia, żelaza, fosforu, miedzi.
Pełna, szczegółowa lista składników odżywczych zawartych w marchewce na: NutritionData, natomiast w międzyczasie zapraszam do zapoznania się również z przykładowymi przepisami z wykorzystaniem marchewki:
Marchewka w obiadowej kompozycji z ryżem i tofu:
i oryginalny, indyjski słodki smakołyk prawie w całości wykonany z marchewki, znany jako halawa:
tagi:
marchewka
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz