14.2.10
Marchewka - opis, pochodzenie | ABC Warzyw
Wrzućmy dzisiaj na talerz marchewkę :)
Prawdopodobnie przywędrowała z Chin (jak większość warzyw, np.: pomidor). Niespodziewanie, ale marchewka to gatunek rośliny z rodziny selerowatych. Swoją barwę zawdzięcza karotenowi czyli prowitaminie A , ale są też marchewki białe, żółte i pomarańczowe.
Wikipedia utrzymuje ze marchewka w Polsce w stanie dzikim jest rośliną bardzo pospolitą. Kto z was widział w życiu chociaż jedną dziką marchewkę? :)
Obecnie znamy ponad 60 odmian marchwi jadalnej, z których najpopularniejszymi są lenka, karota i amsterdamka. Istnieje też marchew dzika o białym lub żółtym zabarwieniu.
Marchew można przechowywać w chłodnej temperaturze i miejscu chronionym przed światłem nawet 2 -3 tygodnie i jest jednym z najłatwiej trawionym warzywem, stąd znajdziesz ją bardzo często w potrawach dla małych dzieci.
To tyle w telegraficznym skrócie, a po długą i skomplikowaną historię nt marchewki zapraszam na carrotmuseum.co.uk/history.html
tagi:
marchewka
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
super profil bardzo przydatny...
OdpowiedzUsuń