14.2.10

Marchewka - opis, pochodzenie | ABC Warzyw

Marchewka - opis
Wrzućmy dzisiaj na talerz marchewkę :)

Prawdopodobnie przywędrowała z Chin (jak większość warzyw, np.: pomidor). Niespodziewanie, ale marchewka to gatunek rośliny z rodziny selerowatych. Swoją barwę zawdzięcza karotenowi czyli prowitaminie A , ale są też  marchewki białe, żółte i pomarańczowe.

Wikipedia utrzymuje ze marchewka w Polsce w stanie dzikim jest rośliną bardzo pospolitą. Kto z was widział w życiu chociaż jedną dziką marchewkę? :)

Obecnie znamy ponad 60 odmian marchwi jadalnej, z których najpopularniejszymi są lenka, karota i amsterdamka. Istnieje też marchew dzika o białym lub żółtym zabarwieniu.

Marchew można przechowywać w chłodnej temperaturze i miejscu chronionym przed światłem nawet 2 -3 tygodnie i jest jednym z najłatwiej trawionym warzywem, stąd znajdziesz ją bardzo często w potrawach dla małych dzieci.


To tyle w telegraficznym skrócie, a po długą i skomplikowaną historię nt marchewki zapraszam na carrotmuseum.co.uk/history.html

1 komentarz: