
Marchewka, jako warzywo uniwersalne, może występować nie tylko w formie czerwonawej nudnej masy startej na tarce, ale także jako główny składnik ciast - poniżej przepis na przykład takiego właśnie marchewkowego ciasta:
Składniki: 0,5 kg mąki pszennej krupczatki
2 szklanki cukru
15 g proszku do pieczenia
1 szklanka oleju
kawałek imbiru wielkości kciuka
6 średnich marchewek
15 dag orzechów włoskich
200 g rodzynek
20 g cynamonu
Sposób przygotowania: Sparz rodzynki we wrzątku i odsącz. Orzechy pokrusz na drobniejsze części.
Suche składniki wymieszaj z olejem na jednolitą masę. Marchew i imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach a następnie dodaj do wcześniej wymieszanych suchych składników.
Do całości dodaj jeszcze odsączone rodzynki i pokruszone orzechy włoskie. Wszystko razem wymieszaj. Formę do pieczenia natrzyj olejem lub wyłóż papierem do pieczenia, następnie wylej ciasto i piecz około 45-50 minut w temperaturze 170 stopni.
Po upieczeniu ciasto marchewkowe można przyozdobić polewą lub polać lukrem i posypać płatkami migdałowymi lub orzechami.
Smacznego!
..........................................
Przepis do formacie pdf:




Uwielbiam ciasto marchewkowe :)
OdpowiedzUsuń