
Dobra wiadomość dla osób, które lubią smalec, ale chcą przejść na wegetarianizm i zastanawiają się "no przecież nie da się żyć bez smalcu! :)
Okazuje się, że nadal mogą nadal smarować swoją kromkę smalcem, i mimo to być wege!
Oto przepis, dosyć prosty, który to umożliwia:
Składniki: 3 kostki planty lub 600 g tłuszczu kokosowego lub palmowego
1 kostka masła
4 duże cebule
0,7 szklanki proteiny sojowej
1 kwaśne jabłko, np. antonówka lub szara reneta
sól, pieprz, majeranek
Sposób wykonania:Na wolnym ogniu rozpuść masło i tłuszcz kokosowy lub plantę. Pokroić drobno cebulkę, dodać do stopionego tłuszczu i smażyć aż do zarumienienia.
Na koniec dodać proteinę sojową i starte na najmniejszych oczkach jabłka, majeranek, sól, pieprz. Całość smażyć jeszcze około 1 min.
Gotowy smalec sojowy przelać do słoiczków i gotowe.
..........................................
Przepis do formacie pdf:
Smacznego! :)




Brak komentarzy:
Prześlij komentarz