3.4.11

Przepis na wegetariański smalec sojowy

prosty przepis na wegetariańśki smalec sojowy

Dobra wiadomość dla osób, które lubią smalec, ale chcą przejść na wegetarianizm i zastanawiają się "no przecież nie da się żyć bez smalcu! :)
Okazuje się, że nadal mogą nadal smarować swoją kromkę smalcem, i mimo to być wege!
Oto przepis, dosyć prosty, który to umożliwia:


Składniki:
• 3 kostki planty lub 600 g tłuszczu kokosowego lub palmowego
• 1 kostka masła
• 4 duże cebule
• 0,7 szklanki proteiny sojowej
• 1 kwaśne jabłko, np. antonówka lub szara reneta
• sól, pieprz, majeranek

Sposób wykonania:

Na wolnym ogniu rozpuść masło i tłuszcz kokosowy lub plantę. Pokroić drobno cebulkę, dodać do stopionego tłuszczu i smażyć aż do zarumienienia.

Na koniec dodać proteinę sojową i starte na najmniejszych oczkach jabłka, majeranek, sól, pieprz. Całość smażyć jeszcze około 1 min.

Gotowy smalec sojowy przelać do słoiczków i gotowe.
..........................................
Przepis do formacie pdf: Smalec sojowy  - przepis [pdf]


Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz