20.9.09
ABC owoców | Arbuzy - opis
Arbuz znany jest przede wszystkim z ogromnej zawartości wody - zawiera aż 92% wody, dzięki czemu jest baaardzo odświeżający.
Arbuz wywodzi się z Afryki, największym producentem są Chiny i Turcja; jest również uprawiany w Polsce.
Jako członek rodziny dyniowatych, arbuz jest związany z kabaczkami i dynią, stąd uprawiany jest podobnie jak one - na polach, w formie niskich płożących się krzaków.
W zależności od gatunku arbuz może mieć od kilku kilogramów aż do dziewięćdziesięciu kilogramów!
Pomimo tego, że arbuzy można teraz znaleźć na rynku przez cały rok, tak naprawdę lato jest sezonem na arbuzy, kiedy są one słodkie i najwyższej jakości.
Kupowanie dobrego arbuza to swoista sztuka.
Arbuza się nie wącha – arbuza się ostukuje. Jeśli wydaje donośny "pusty" dźwięk - jest Twój :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz