Arbuz to zdecydowanie owoc na lato - zawiera aż 92% wody, idealnie gasi pragnienie i do tego jest bardzo smaczny.
Witaminy / minerały
Pomimo swego bombowego wyglądu, arbuza niestety nie można nazwać bombą witaminową :)
Zawartość witamin jest raczej niewielka, na uwagę zasługuję głównie zawartość witamin A i C, w dalszej kolejności witamin B1 i B6.
Znajdziemy też nieco mikroelementów - potasu, wapnia, sodu, magnezu i żelaza.
Kaloryczność
Ile arbuz może mieć kalorii? Pamiętając, że jest to owoc zawierający ponad 90% wody, można żartobliwie założyć, że niewiele więcej niż szklanka wody :) - ok. 34 kalorii w 100 g.
Pomimo symbolicznych zawartości klasycznych składników odżywczych, spożywanie arbuza nadal jest dość korzystne:
Polepsza przemianę materii, wpływa korzystnie na układ pokarmowy
Używa się go do maseczek na twarz, ponieważ ma działanie przeciwzmarszczkowe i tonizujące, pomaga również przy leczeniu stanów zapalnych skóry.
Osobom mającym problemy z nerkami arbuz jest raczej znany - dzięki bardzo dużej zawartości wody jest mocno moczopędny, stąd jest zalecany takim osobom.
Arbuz zawiera również tzw. likopen (podobnie jak pomidor i czerwony grejpfrut) - substancję, która wspomaga leczenie chorób nowotworowych.
Arbuza bardzo doceniają sportowców, gdyż on pomaga wydalać z organizmu szkodliwe związki gromadzące się w mięśniach w czasie intensywnych ćwiczeń.
Duży, mało kalorii, zero cholesterolu, zero tłuszczu, dużo wody, reszta błonnik i witaminy, a do tego wszystkiego - słodki! Brzmi jak owoc marzenie :)
Po pełny spis składników odżywczych zawartych w arbuzie zapraszam na: Nutrition Data
Pozdrawiam,
7.10.09
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
arbuz jest pyszny i jem go zawsze jak jest sezon wyciąga wodę z organizmu za tym chudnie się w ekspresowym tempie
OdpowiedzUsuńno i jeszcze glutation -
OdpowiedzUsuńto jest prawdziwy skarb w arbuzie ...
najlepszy strażnik antyrakowy w komórce
wymiana wolne rodniki i inie tylko i to ze środka komórki ... a nie jak inne przeciwutleniacze (witaminy ACE oraz np. lipoken czy omega-3) one działają poza komórkami - przeważnie we krwi i limfie.
Glutaton leczy pośrednio raka - odśmieca i naprawia komórki od środka !
Oczywiście żaden lekarz ci tego nie powie ;)
i jak tu nie kochać arbuzów ;)
OdpowiedzUsuńWłaśnie z Włoch wcinam arbuza, cos niesamowitego! Polecam na upały.
OdpowiedzUsuńInfo z wikipedii?
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadłam arbuzów bo mi nie smakowały,ale gusta sięzmieniają i od tego sezonu obżeram się nimi.przekonałam się o ich dobroczynnym działaniu na organizm,ponieważ przestały mi puchnąć nogi.
OdpowiedzUsuńdodajcie jeszcze indeks glikemiczny na poziomie 75!!! i juz nie jest tak pieknie...
OdpowiedzUsuńZawierają też dużo błonnika i problem znika
UsuńArbuzy po biegu O Perłę jeziora Narie to stałe meni i tradycja
OdpowiedzUsuńWłaśnie pije świeżo wycisniety soczek z arbuza ;)
OdpowiedzUsuńPrzede wszystkim arbuz, to warzywo, a nie owoc
OdpowiedzUsuń