7.10.09

Arbuz - właściwości i składniki odżywcze | ABC owoców

ARBUZ - właściwości i składniki odżywczeArbuz to zdecydowanie owoc na lato - zawiera aż 92% wody, idealnie gasi pragnienie i do tego jest bardzo smaczny.

Witaminy / minerały
Pomimo swego bombowego wyglądu, arbuza niestety nie można nazwać bombą witaminową :)
Zawartość witamin jest raczej niewielka, na uwagę zasługuję głównie zawartość witamin A i C, w dalszej kolejności witamin B1 i B6.
Znajdziemy też nieco mikroelementów - potasu, wapnia, sodu, magnezu i żelaza.

Kaloryczność
Ile arbuz może mieć kalorii? Pamiętając, że jest to owoc zawierający ponad 90% wody, można żartobliwie założyć, że niewiele więcej niż szklanka wody :) - ok. 34 kalorii w 100 g.

Pomimo symbolicznych zawartości klasycznych składników odżywczych, spożywanie arbuza nadal jest dość korzystne:

• Polepsza przemianę materii, wpływa korzystnie na układ pokarmowy

• Używa się go do maseczek na twarz, ponieważ ma działanie przeciwzmarszczkowe i tonizujące, pomaga również przy leczeniu stanów zapalnych skóry.

• Osobom mającym problemy z nerkami arbuz jest raczej znany - dzięki bardzo dużej zawartości wody jest mocno moczopędny, stąd jest zalecany takim osobom.

• Arbuz zawiera również tzw. likopen (podobnie jak pomidor i czerwony grejpfrut) - substancję, która wspomaga leczenie chorób nowotworowych.

• Arbuza bardzo doceniają sportowców, gdyż on pomaga wydalać z organizmu szkodliwe związki gromadzące się w mięśniach w czasie intensywnych ćwiczeń.


Duży, mało kalorii, zero cholesterolu, zero tłuszczu, dużo wody, reszta błonnik i witaminy, a do tego wszystkiego - słodki! Brzmi jak owoc marzenie :)

Po pełny spis składników odżywczych zawartych w arbuzie zapraszam na: Nutrition Data

Pozdrawiam,

9 komentarzy:

  1. Anonimowy1.6.12

    arbuz jest pyszny i jem go zawsze jak jest sezon wyciąga wodę z organizmu za tym chudnie się w ekspresowym tempie

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy17.8.12

    no i jeszcze glutation -
    to jest prawdziwy skarb w arbuzie ...
    najlepszy strażnik antyrakowy w komórce
    wymiana wolne rodniki i inie tylko i to ze środka komórki ... a nie jak inne przeciwutleniacze (witaminy ACE oraz np. lipoken czy omega-3) one działają poza komórkami - przeważnie we krwi i limfie.
    Glutaton leczy pośrednio raka - odśmieca i naprawia komórki od środka !
    Oczywiście żaden lekarz ci tego nie powie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. i jak tu nie kochać arbuzów ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy20.7.13

    Właśnie z Włoch wcinam arbuza, cos niesamowitego! Polecam na upały.

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy23.7.13

    Info z wikipedii?

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy27.7.13

    nigdy nie jadłam arbuzów bo mi nie smakowały,ale gusta sięzmieniają i od tego sezonu obżeram się nimi.przekonałam się o ich dobroczynnym działaniu na organizm,ponieważ przestały mi puchnąć nogi.

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy13.8.13

    dodajcie jeszcze indeks glikemiczny na poziomie 75!!! i juz nie jest tak pieknie...

    OdpowiedzUsuń
  8. Anonimowy11.9.13

    Arbuzy po biegu O Perłę jeziora Narie to stałe meni i tradycja

    OdpowiedzUsuń
  9. Anonimowy14.9.13

    Właśnie pije świeżo wycisniety soczek z arbuza ;)

    OdpowiedzUsuń