12.10.09

Bakłażan - właściwości i składniki odżywcze | ABC WARZYW

Właściwości i składniki odżywcze w bakłażanie:
Świeży bakłażan to ok. 90% wody, nieco białka, odrobinka tłuszczu i tylko 2 % cukrów.
Stąd jest raczej niskokaloryczny (100 g bakłażana to ok. 15...28 kalorii), dodatkowo jest niestety ciężkostrawny.

Witaminy/mikroelementy
Zawartością witamin i mikroelementów bakłażan nie powala na kolana. Znajdziemy trochę witamin C, K B6, z mikroelementów - powyżej średniej manganu i potasu i fosforu, mniej magnezu i miedzi.

Pomimo tego, okryto że bakłażan ma kilka ciekawych właściwości zdrowotnych:

• posiada właściwości odtruwające, stad polecany jest np. po kuracji antybiotykowej.

• obniża również poziom cholesterolu, przez co zapobiega miażdżycy tętnic i chorobom układu sercowo - naczyniowego.

• zawiera tzw antyoksydanty (związki chemiczne wykazujące zdolność neutralizowania wolnych rodników) które chronią nas przed ryzykiem zachorowania na nowotwory, choroby układu krążenia jak również podnoszą ogólną odporność organizmu na zakażenia i infekcje.

Po pełną tabelę składników odżywczych w bakłażanie zapraszam tradycyjnie na: NutritionData

1 komentarz:

  1. Anonimowy16.1.10

    Tak, to jest święta racja. Warzywa i owoce powinno jeść się codziennie. Szczególnie wskazane jest dla osób chorujących na choroby nowotworowe.

    OdpowiedzUsuń