12.10.09
Bakłażan - właściwości i składniki odżywcze | ABC WARZYW
Świeży bakłażan to ok. 90% wody, nieco białka, odrobinka tłuszczu i tylko 2 % cukrów.
Stąd jest raczej niskokaloryczny (100 g bakłażana to ok. 15...28 kalorii), dodatkowo jest niestety ciężkostrawny.
Witaminy/mikroelementy
Zawartością witamin i mikroelementów bakłażan nie powala na kolana. Znajdziemy trochę witamin C, K B6, z mikroelementów - powyżej średniej manganu i potasu i fosforu, mniej magnezu i miedzi.
Pomimo tego, okryto że bakłażan ma kilka ciekawych właściwości zdrowotnych:
posiada właściwości odtruwające, stad polecany jest np. po kuracji antybiotykowej.
obniża również poziom cholesterolu, przez co zapobiega miażdżycy tętnic i chorobom układu sercowo - naczyniowego.
zawiera tzw antyoksydanty (związki chemiczne wykazujące zdolność neutralizowania wolnych rodników) które chronią nas przed ryzykiem zachorowania na nowotwory, choroby układu krążenia jak również podnoszą ogólną odporność organizmu na zakażenia i infekcje.
Po pełną tabelę składników odżywczych w bakłażanie zapraszam tradycyjnie na: NutritionData
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Tak, to jest święta racja. Warzywa i owoce powinno jeść się codziennie. Szczególnie wskazane jest dla osób chorujących na choroby nowotworowe.
OdpowiedzUsuń