11.10.09

Przepis na wegetariański żurek | wege zupy

Przepis na wegetariański żurek:
Jeśli przypadkiem ktoś nie wie co to jest żurek - jest to zupa przygotowywana na bazie zakwasu z mąki, posiadająca charakterystycznym kwaśny smak.
Ponieważ klasyczny żurek wypełniony jest po brzegi boczkiem i innymi składnikami, których wegetarianie nie jedzą – oto przepis na żurek w wersji wegetariańskiej, w którym w charakterze pływających kawałków kiełbasy występuje kostka sojowa. :)

Składniki:
• 2 litry wody
• 0, 5 kg ziemniaków
• 0,5 l zakwasu do żurku ( dostępny w sklepach, lub można przygotować samemu)
• 4 łyżki stołowe oleju
  Przyprawy:
      • 2 łyżeczki majeranku,
      • 2 łyżeczki soli,
      • 8 ziarenek ziela angielskiego,
      • 6 listków laurowych,
      • 4 ziarenka pieprzu
• 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego, pół łyżeczki pieprzu
• 200 ml słodkiej śmietanki do zup (w zależności od upodobań 12% lub 18%)
• ok. 100 gram wędzonych kiełbasek sojowych lub kostki sojowej (ugotowanej zgodnie z przepisem na opakowaniu i następnie podsmażonej)

Sposób przygotowania:
Ziemniaki kroimy w kostkę, i podsmażamy w garnku na oleju przez 3 minuty razem z przyprawami (łącznie z solą, ale za wyjątkiem pieprzu mielonego).

Dolewamy wodę i gotujemy aż do momentu, kiedy ziemniaki będą miękkie (około 20 minut).
Dodajemy sos sojowy. Następnie dolewamy zakwas. Gotujemy jeszcze przez 5 minut.
Dodajemy śmietankę (aby śmietanka się nie zważyła w miseczce mieszamy śmietankę z gorącą zupą i stopniowo dodajemy do reszty zupy).
W zależności od naszych upodobań dodajemy soli.
I na koniec dodajemy pieprz i wrzucamy pokrojone w plasterki i ewentualnie podsmażone parówki sojowe lub kostkę sojową.

Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Anonimowy13.1.11

    Przepis bardzo dobry :) Polecam. Ja tylko dodaję jeszcze pokrojoną w kosteczkę i podsmażoną lekko cebulę oraz czosnek. W moim domu żurek zawsze był mocno czosnkowy...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. +marchewka, pietruszka i jest luksus:-) najleprzy jaki jadłam, wydaje mi się, że dzięki temu podsmażeniu.

      Usuń