11.10.09
Przepis na wegetariański żurek | wege zupy
Jeśli przypadkiem ktoś nie wie co to jest żurek - jest to zupa przygotowywana na bazie zakwasu z mąki, posiadająca charakterystycznym kwaśny smak.
Ponieważ klasyczny żurek wypełniony jest po brzegi boczkiem i innymi składnikami, których wegetarianie nie jedzą – oto przepis na żurek w wersji wegetariańskiej, w którym w charakterze pływających kawałków kiełbasy występuje kostka sojowa. :)
Składniki:
2 litry wody
0, 5 kg ziemniaków
0,5 l zakwasu do żurku ( dostępny w sklepach, lub można przygotować samemu)
4 łyżki stołowe oleju
Przyprawy:
2 łyżeczki majeranku,
2 łyżeczki soli,
8 ziarenek ziela angielskiego,
6 listków laurowych,
4 ziarenka pieprzu
1 łyżeczka sosu sojowego jasnego, pół łyżeczki pieprzu
200 ml słodkiej śmietanki do zup (w zależności od upodobań 12% lub 18%)
ok. 100 gram wędzonych kiełbasek sojowych lub kostki sojowej (ugotowanej zgodnie z przepisem na opakowaniu i następnie podsmażonej)
Sposób przygotowania:
Ziemniaki kroimy w kostkę, i podsmażamy w garnku na oleju przez 3 minuty razem z przyprawami (łącznie z solą, ale za wyjątkiem pieprzu mielonego).
Dolewamy wodę i gotujemy aż do momentu, kiedy ziemniaki będą miękkie (około 20 minut).
Dodajemy sos sojowy. Następnie dolewamy zakwas. Gotujemy jeszcze przez 5 minut.
Dodajemy śmietankę (aby śmietanka się nie zważyła w miseczce mieszamy śmietankę z gorącą zupą i stopniowo dodajemy do reszty zupy).
W zależności od naszych upodobań dodajemy soli.
I na koniec dodajemy pieprz i wrzucamy pokrojone w plasterki i ewentualnie podsmażone parówki sojowe lub kostkę sojową.
Smacznego :)
tagi:
obiady,
wege-przepisy,
zupy
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Przepis bardzo dobry :) Polecam. Ja tylko dodaję jeszcze pokrojoną w kosteczkę i podsmażoną lekko cebulę oraz czosnek. W moim domu żurek zawsze był mocno czosnkowy...
OdpowiedzUsuń+marchewka, pietruszka i jest luksus:-) najleprzy jaki jadłam, wydaje mi się, że dzięki temu podsmażeniu.
Usuń