13.10.09

Przepis na wegetariańską zapiekankę z ziemniaków

Przepis na wegetariańską zapiekankę z ziemniaków
Specjalnie dla fanów zapiekanek przygotowaliśmy przepis na zapiekankę, wykonaną z ostatniej rzeczy, o której byście pomyśleli myśląc o zapiekance - z ziemniaków:

Składniki:
• 1,5 kg ziemniaków
• 8 pomidorów
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 20 dag żółtego sera
• 200g kwaśnej śmietany
• Przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:
W dużym garnku gotujemy wcześniej umyte ziemniaki w łupinkach. Kiedy będą już miękkie, odlewamy wodę i pozostawiamy je do ostygnięcia. Po ostygnięciu obieramy je ze skórek.

W międzyczasie myjemy pomidory oraz przygotowujemy je do sparzenia. W tym celu w osobnym rondelku zagotowujemy około 1 litr wody. Do niewielkiej miski kładziemy pomidory. Kiedy woda się już zagotuje polewamy nią nasze pomidory.
Pomidory pozostawiamy we wrzątku przez około minutę. Po tym czasie odlewamy wodę, a pomidory zalewamy zimną wodą i czekamy aż ostygną. Kiedy ostygną ściągamy z nich skórkę.

Pomidory oraz ziemniaki kroimy w plastry a ser ścieramy na tarce. Wnętrze naczynia żaroodpornego smarujemy oliwą z oliwek. Następnie układamy na przemian warstwami kolejno: ziemniaki, następnie pomidory, następnie ser - doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano i bazylią i znów kolejne warstwy.

Ser należy podzielić na 2 części – około 10 dag będzie służyło do posypywania poszczególnych warstw a resztę dodamy do sosu śmietanowego.
W osobnej miseczce przygotowujemy sos śmietanowy. W tym celu mieszamy śmietanę oraz resztę startego sera z odrobiną soli, pieprzu i gałki muszkatołowej.
Kiedy ułożymy ostatnią warstwę ziemniaków całość polewamy wcześniej przygotowanym sosem śmietanowym.

Wsadzamy do nagrzanego (200 stopni) piekarnika i pieczemy przez około 20 min. (czas zależy od możliwości naszego piekarnika. Ważne aby piec do momentu w którym rozpuścił się ser).

Smacznego! :)

2 komentarze:

  1. Anonimowy22.11.10

    zapiekanka pycha! jedna z moich ulubionych od dziś :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy10.8.11

    Bardzo fajny przepis. Proste w przygotowaniu i smaczne. Moim zdaniem można do warstw dołączyć także cieniutkie plastry cebuli:)

    btw czy tylko mi jakakolwiek zapiekanka przy nałożeniu musi się rozwalić i wyglądać na talerzu jak papka ? Czy to taka zapiekankowa reguła ? :))

    OdpowiedzUsuń