10.10.09
Banany - właściwości i składniki odżywcze | ABC owoców
Kto by pomyślał że tak popularny i powszechny owoc jakim jest banan, posiada aż tyle korzystnych właściwości.
Kaloryczność
100 g części jadalnej banana to około – 72 do 103 kcal.
To zawartość cukrów - sacharozy, fruktozy i glukozy, sprawia że po zjedzeniu bananów dość szybko nabieramy energii.
Witaminy
Co znajdziemy w bananie średniej wielkości:
- ok 27gr cukrów - w/w tzw. cukry proste,
- ok 73gr wody - tak, wody, mimo że banan nie wygląda zbyt wodniście :)
i symboliczne ilości błonnika, tłuszczu i i białka.
Banan to może nie cytryna, ale zawiera sporo witaminy C.
Osoby uczące się lub mające problemy z koncentracją docenią banany za dużą zawartość witamin z grupy B - B1, B2, B6 jak również A.
Mikroelementy
Banana jest znany z dużej zawartości potasu i nieco sodu - z tego powodu jest popularny wśród sportowców i osób mających problemy z ciśnieniem, ponieważ spożywanie bananów pomaga wyregulować ciśnienie - do tego stopnia, że Instytut Żywienia i Lecznictwa w USA zaleca banany jako idealny lek na regulację ciśnienie.
Natomiast dzięki zawartości fosforu i tzw. tryptofanu (aminokwas uwalniający serotoninę, która poprawia nam samopoczucie) banan może służyć jako 'środek uspokajający' :) - podany np. jako koktajl z mlekiem na noc.
Żelazo / anemia - banany mają dużo (relatywnie :) żelaza, stymulują więc produkcję hemoglobiny we krwi, co pomaga u ludzi chorych na anemię.
W bananach znajdziemy również nieco wapnia, sodu i magnezu.
Podsumowując:
Banany mogą być strawione przez niemal wszystkich, rzadko wywołują alergie - stad mogą je jeść nawet małe dzieci.
Znane jest nawet stwierdzenie (mniemam, że mocno naciągane :) że trzy banany dziennie zaspokajają zapotrzebowanie organizmu w większość niezbędnych związków mineralnych.
Lub jak utrzymuje angielskie przysłowie: "A banana a day keeps the doctor away" (w wolnym tłumaczeniu - banan dziennie trzyma doktora z daleka).
Po pełny spis składników odżywczych zawartych w bananach zapraszam na: Nutrition Data
Pozdrawiam,
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ja z kolei znam takie angielskie przysłowie:
OdpowiedzUsuń"An apple a day keeps the doctor away" ;).
Pozdrawiam
Wlaśnie ja też slyszalam o jablku a nie bananie.
OdpowiedzUsuńNo to jest dość popularne przysłowie, przyklejane do wszystkiego, co ktoś chce promować.
OdpowiedzUsuńOryginalnie to przysłowie prawdopodobnie brzmi:
"coś a day, keeps the doctor away :)
Również to samo słyszałem o jabłku, co również nie dziwi, pamiętając o korzystnych właściwościach jabłka.
A day to informacja na opakowaniach owocow, orzechow. Zeby otyli szkoci , angole zaczeli Od czasu do czasu to jedli. Ma zachecac bo oni wierza we wszystko co jest reklamowane.
UsuńBanany to bardzo zdrowe owoce. To bogactwo witamin i mikroelementów. Wprawdzie są kaloryczne, ale spożywane w odpowiednich ilościach są bardzo pożądane dla organizmu.A do tego walory smakowe, chociaż tu są zdania podzielone( ale o smakach sie nie dyskutuje0.
OdpowiedzUsuńBANANY to bardzo wartościowe owoce, bogate w witaminy grupy B , mikroelementy.W odpowiednich ilościach wskazane bo bardzo szybko regenerują siły (cukry).
OdpowiedzUsuńzdrowe ale tluczace
OdpowiedzUsuń"tłuczące " masz rację - tłuką jak cholera ;p pisze się TUczące
UsuńMoja kolezanka z Australii promowala niedawno diete 30 banana day. Napisala kilka ksiazek i zajmuja sie ogolnie ta dieta bananowa korzystaja zniej sportowcy aktorzy itd Sama niedawno odkrylam ze mam anemie i chyba zaczne jesc banany heheh
OdpowiedzUsuńProponuję na śniadanie zupę mleczną z bananem. Taki mój przepis: 1/4 litra mleka (1 szklanka) 1 banan pokrajany na plasterki. Trzy łyżki płatków kukurydzianych, łyżka miodu, trzy ząbki czosnku (wyciśniętego), trochę imbiru mielonego i troszkę soli do smaku (używam "ziarenka smaku"). Tą mieszaninę podgrzewam (30 do 40 C)Smakuje i działa korzystnie.
OdpowiedzUsuńSlyszalem ze zaleca sie obieranie banana ze skorki przed zjedzeniem, prawda?
OdpowiedzUsuńprzecież w każdym owocu skórka ma najwięcej witamin ! :) nie obieraj :D
OdpowiedzUsuńthai style banana: mleko kokosowe, miod, cynamon dla smaku, zagotowac razem z dwoma bananami - PYCHA
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńBanan jest niewątpliwie najbardziej popularnym owocem na świecie ! I trzeba przyznać jest zdrowym owocem. Niestety obecna dominująca odmiana bananów Cavendish jest co mnie martwi zagrożona wyginięciem - informacje o tym - http://www.odzywianie.info.pl/przydatne-informacje/artykuly/art,Banany-ciekawostki-i-wartosci-odzywcze.html
OdpowiedzUsuńbanan ma terz witaminę b9(czyli kwas foliowy który jest głównym czynnikiem biorącym udział w procesie podziału komórek organizmu. Kwas foliowy reguluje różne procesy metaboliczne w organizmie, uczestniczy w syntezie puryn, pirymidyn i niektórych aminokwasów. Współuczestniczy z witaminą B12 w regulacji tworzenia i dojrzewania czerwonych krwinek.
OdpowiedzUsuńWitamina B9 reguluje wzrost i funkcjonowanie wszystkich komórek, ale przede wszystkim wpływa dodatnio na funkcjonowanie systemu nerwowego i mózgu.
Źródło: Witamina B9 - kwas foliowy - WegeMaluch.pl
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial No Derivatives)
p.s.
pisz dokładniej
Fajnie dowiedzieć się czegoś więcej o bananach, jednak wielu ludzi zapomina o tym , że najlepiej jeść je dojrzałe. Zapraszam również do artykułu o dojrzewaniu bananów na stronke dobretempo.pl
OdpowiedzUsuń