11.10.09

Brokuły - właściwości i składniki odżywcze | ABC warzyw

Brokuły - właściwości i składniki odżywcze:
Brokuły są znane przede wszystkim ze swych właściwości przeciwnowotworowych, ponieważ zawiera dużą ilość tzw. sulforafanu, substancji chemicznej o właściwościach przeciwrakowych; jedyny problem - większość tych właściwości jest tracona podczas gotowania brokułów (a surowe brokuły nie są aż tak smaczne :)
Kaloryczność brokułów jest raczej niska - (ok 27 ...37 kcal w 100 g).

Witaminy / mikroelementy
Brokuły to nie tylko właściwości antyrakowe, to również duża zawartość witamin - A ( brokuły to jedno z najlepszych źródeł tej witaminy), E, K1, C, B1.

Jeśli chodzi o mikroelementy - brokuły są szczególnie bogate w potas, fosfor, wapń, żelaza i chrom (to właśnie dzięki zawartości chrom brokuły są bardzo pomocne w leczeniu cukrzycy).


Po pełną listę składników odżywczych zapraszam na:
Nutrition Data

Pozdrawiam,

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz