11.10.09
Brokuły - właściwości i składniki odżywcze | ABC warzyw
Brokuły są znane przede wszystkim ze swych właściwości przeciwnowotworowych, ponieważ zawiera dużą ilość tzw. sulforafanu, substancji chemicznej o właściwościach przeciwrakowych; jedyny problem - większość tych właściwości jest tracona podczas gotowania brokułów (a surowe brokuły nie są aż tak smaczne :)
Kaloryczność brokułów jest raczej niska - (ok 27 ...37 kcal w 100 g).
Witaminy / mikroelementy
Brokuły to nie tylko właściwości antyrakowe, to również duża zawartość witamin - A ( brokuły to jedno z najlepszych źródeł tej witaminy), E, K1, C, B1.
Jeśli chodzi o mikroelementy - brokuły są szczególnie bogate w potas, fosfor, wapń, żelaza i chrom (to właśnie dzięki zawartości chrom brokuły są bardzo pomocne w leczeniu cukrzycy).
Po pełną listę składników odżywczych zapraszam na:
Nutrition Data
Pozdrawiam,
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz