27.10.09
Buraki ćwikłowe / czerwone - ciekawostki & zabawne fakty
Mała garść ciekawostek nt buraków ćwikłowych:
Rzadko się to zdarza, ale Polska jest wymieniana wśród największych producentów buraków na świecie (obok Rosji, USA i Francji).
W czasach starożytnych buraki były uprawiane głownie dla ich - liści! :) Wcześni Rzymianie jadali liście, natomiast korzenie przechowywali by leczyć choroby jak ból zęba czy głowy.
Jeśli ktoś jeszcze nie zauważył, jedzenie buraków ćwikłowych zabarwia mocz na różowy kolor - nie wpadajcie w panikę - to normalne. Betacyjany, składniki które zabarwiają buraki ćwikłowe na czerwono 'przepływają' przez nasz organizm nietrawione.
Tak jak brokuły naraziły się G. Bushowi, (co publicznie nawet stwierdził), obecny prezydent USA B. Obama nie jest fanem buraków.
Naukowcy z Exeter w UK, odkryli "cudowne właściwości buraka czerwonego". Stwierdzili, że znajdujące się w wyciągu z buraków azotany obniżają zużycie tlenu przez organizm, co w praktyce znaczy, że jeśli będziemy regularni pić sok z buraków, będziemy wolniej tracić siły i będziemy aż o 16 procent sprawniejsi!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Z tego co pamiętam, to po burakach zabarwia się kał a nie mocz. Różowa barwa moczu może wynikać z mikrouszkodzeń jelit i przenikaniu bataniny do krwiobiegu. Ale rzeczywiście to akurat niczemu nie szkodzi.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Jeśli moc po soku z buraków lub zjedzeniu ich znacznej ilości barwi się na "buraczkowo" to źle.
OdpowiedzUsuńMasz nieszczelnie jelita tj. dziury w nabłonku jelitowym .... Co jeszcze przelatuje przez takie nieszczelne jelita nie trudno sobie to wyobrazić .... To się leczy (google wpisz - biosłone - kiedyś za po podziękujesz ;))
Poza tym sok z buraków wypity przed intensywnym wysiłkiem zwiększa wytrzymałość /wydolność (znam to z autopsji - jestem triatlonistą) - naukowo zwiększa się "przyswajalność tlenu w mitochondriach komórkowych i to aż 4 krotnie)
To taki odpowiednik nitro - montowany w samochodach.
Anonimowy dobrze radzi...
OdpowiedzUsuńBurak to najlepszy test na przepuszczalność jelit, a potem toksyn do krwioobiegu...
Eliminacja z jadłospisu pszenicy!!! ( i innych zbóż) leczy ten problem...
Polecam książkę " Dieta bez pszenicy" !!!- jest warta każdego wydanego na nią grosza!!!