2.10.09
Wartości odżywcze awokado - witaminy, mikroelementy, kalorie [kcal]
W poprzednim poście nt owoców awokado zacytowałam Dr. W. Ester
″Awokado jest jednym z najbardziej wartościowych produktów żywnościowych, jakie natura daje człowiekowi. ..."
Przyjrzyjmy się tutaj bliżej awokado i jego wartościom odżywczym:
Kalorie:
Aztekowie nazywali awokado owocem maślanym właśnie ze względu na dużą zawartość tłuszczu. Owoc awokado zawiera aż 20-30% - głównie nienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli tzw "dobrego tłuszczu" znanego również jako Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe czyli tzw. NNKT.
Jak można się zatem łatwo domyślić :) jest wysokokaloryczny - 100g, to aż od 130-200 kcal, stąd też był wykorzystywany podczas długich podróży jako namiastka mięsa.
Witaminy / Mikroelementy:
Awokado zawiera znaczące ilości witamin B9, B6, K, E i C a także: karoteny, białko oraz sporo magnezu, wapnia i fosforu.
Ze względu na dużą zawartość potasu jest polecane osobom wyczerpanym i cierpiącym na depresję.
Witamina B6 zawarta w awokado pomaga łagodzić nagłe zmiany nastroju u kobiet, które cierpią na zespół napięcia przedmiesiączkowego.
Dzięki zawartości witaminy E oraz B, awokado pomaga w łagodzeniu stresu oraz takich problemów, jak niepłodność u kobiet i mężczyzn.
Jest także używane w leczeniu impotencji.
Owoce awokado zalecane są ponadto osobom cierpiącym na anemię, nadciśnienie, dolegliwości żołądkowe i kłopoty z trawieniem.
Warto dodać iż awokado nie zawiera cholesterolu ani sodu.
Bardzo ładną tabelę wartości odżywczych awokado można oglądnąć NutritionData
Pozdrawiam,
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
pyszne pokrojone w kawalki razem z gotowanaymi krewatkami i szczypta soli :)
OdpowiedzUsuńFantastyczne z musztardą Dijon, jak taka przekąska zamiast kolacji
OdpowiedzUsuńJestem kobietą przed 60-tką.Od całkiem niedawna zaczęłam jeść awokado.Nie znałam jego smaku,wartości odżywczych.Dziś juz wiem,że będzie zawsze w moim jadłospisie.Dodaję do sałatki owocowej,jem ot tak sobie,jako przekąskę bez niczego.Smakuje mi.
OdpowiedzUsuńmix awokado + jogurt+natka pietruchy +mango mniam
OdpowiedzUsuńwitam pyszne awokado
OdpowiedzUsuńawokado trochę majonezu (light), sól, czosnek cytryna. mniam mniam
moja kolacja polecam
Tak na szybko,bo wlasnie zglodnialam..
OdpowiedzUsuńawokado,2 zabki czosnku i sol do smaku..
pycha!!!!!!!!!!...
juz pojadlam razem moim dzidziusiem w brzuszku :)
Avokado w krajach Ameryki Południowej na przykład przygotowuje się jak naszego tatara, tyle, że wystarczy drobno rozgnieść go widelcem, a nie jak w przypadku miejsca zmielić. Leniwym proponuje skropienie avokado odrobiną maggi i dodanie do niego jedynie cebulki, tak sporządzoną pastą posmarować białe, chrupiące pieczywo. Pycha.
OdpowiedzUsuńja jem avokado już kilka dobrych lat i nie wpadłam na pomysł żeby coś z niego robić,poprostu przekrajam na pół i 1 połowe jem ja a drógą syn.to chyba trochę z lenistwa :)
OdpowiedzUsuńmówi się ,,kroję na pół", nie ,,przekrajam na pół" .
UsuńA ona nie powiedziała tylko napisała
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńGdy jest twardy owoc, owiń go papierem, szybciej dojrzeje. Następnie jak jest już mięciutki, natnij wzdłuż skórkę i odwiń ją. Pokrój plasterki cieniutkie, które póżniej dadzą się rozsmarować na pieczywie.
OdpowiedzUsuńJem ten pyszny owoc od niedawna cienko pokrojony i posolony lub 180gr jogurtu greckiego z łyżeczką musztardy stołowej drobno posiekana natka pietruszki i zielony koperek owoc awokado posiekany sałatka luksus polecam. Smacznego.
OdpowiedzUsuńDzień dobry,
OdpowiedzUsuńmam pytanie do Państwa.Ostatnio kupiłam kilka szt. awokado, niestety po ich przekrojeniu zauważyłam, że na pestce i miejscu, które bezpośrednio dotyka pestka jest jakiś biały nalot. Nigdy wcześniej nie kupiłam awokado z takim nalotem. Wszystkie, które do tej pory kupowałam wyglądały podobnie, zielona skórka, bez żadnych zmian, plamek. Mam pytanie, czy takie awokado nadaje się do zjedzenia czy jest zepsute?
dobre jest mozna jeść
UsuńA ja, dojrzałe awokado skrapiam cytryną, dodaję czosnek, sól, pieprz, troszkę pikantnej oliwy dobrze mieszam i dodaję do makaronu. Pycha.
OdpowiedzUsuńa ja zamiast masla smaruje chlebek ryzowy bo taki mi wolno jesc bezglutenowy ale mimo to jest smaczne:)Pychotka
OdpowiedzUsuńwszystkie przepisy są genialne !!! szkoda tylko ze ja jestem tak łakoma i zanim pomyślę co zrobić z tym owocem to już jest w moim brzuszku :P
OdpowiedzUsuńUwielbiam awokado, zjadam je jako smakołyk bez żadnych dodatków.
OdpowiedzUsuńproponuję z truskawkami i białymi szparagami
OdpowiedzUsuńporponuję z truskawkami i białymi szparagami
OdpowiedzUsuńDziękuję za porady.
OdpowiedzUsuńDziękuję za porady.
OdpowiedzUsuń