2.10.09

Wartości odżywcze awokado - witaminy, mikroelementy, kalorie [kcal]

Awokado właściwosci wartosc odzywcza witaminy mikroelementy kalorie kcal

W poprzednim poście nt owoców awokado zacytowałam Dr. W. Ester
″Awokado jest jednym z najbardziej wartościowych produktów żywnościowych, jakie natura daje człowiekowi. ..."
Przyjrzyjmy się tutaj bliżej awokado i jego wartościom odżywczym:

Kalorie:
Aztekowie nazywali awokado owocem maślanym właśnie ze względu na dużą zawartość tłuszczu. Owoc awokado zawiera aż 20-30% - głównie nienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli tzw "dobrego tłuszczu" znanego również jako Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe czyli tzw. NNKT.
Jak można się zatem łatwo domyślić :) jest wysokokaloryczny - 100g, to aż od 130-200 kcal, stąd też był wykorzystywany podczas długich podróży jako namiastka mięsa.

Witaminy / Mikroelementy:
Awokado zawiera znaczące ilości witamin B9, B6, K, E i C a także: karoteny, białko oraz sporo magnezu, wapnia i fosforu.
Ze względu na dużą zawartość potasu jest polecane osobom wyczerpanym i cierpiącym na depresję.
Witamina B6 zawarta w awokado pomaga łagodzić nagłe zmiany nastroju u kobiet, które cierpią na zespół napięcia przedmiesiączkowego.
Dzięki zawartości witaminy E oraz B, awokado pomaga w łagodzeniu stresu oraz takich problemów, jak niepłodność u kobiet i mężczyzn.
Jest także używane w leczeniu impotencji.
Owoce awokado zalecane są ponadto osobom cierpiącym na anemię, nadciśnienie, dolegliwości żołądkowe i kłopoty z trawieniem.

Warto dodać iż awokado nie zawiera cholesterolu ani sodu.

Bardzo ładną tabelę wartości odżywczych awokado można oglądnąć NutritionData

Pozdrawiam,






przepisy awokado
przepisy awokado
przepisy awokado
przepisy awokado



23 komentarze:

  1. Anonimowy2.4.10

    pyszne pokrojone w kawalki razem z gotowanaymi krewatkami i szczypta soli :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy5.1.11

    Fantastyczne z musztardą Dijon, jak taka przekąska zamiast kolacji

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy15.5.11

    Jestem kobietą przed 60-tką.Od całkiem niedawna zaczęłam jeść awokado.Nie znałam jego smaku,wartości odżywczych.Dziś juz wiem,że będzie zawsze w moim jadłospisie.Dodaję do sałatki owocowej,jem ot tak sobie,jako przekąskę bez niczego.Smakuje mi.

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy18.5.11

    mix awokado + jogurt+natka pietruchy +mango mniam

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy29.5.11

    witam pyszne awokado

    awokado trochę majonezu (light), sól, czosnek cytryna. mniam mniam
    moja kolacja polecam

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy14.12.11

    Tak na szybko,bo wlasnie zglodnialam..
    awokado,2 zabki czosnku i sol do smaku..
    pycha!!!!!!!!!!...
    juz pojadlam razem moim dzidziusiem w brzuszku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Avokado w krajach Ameryki Południowej na przykład przygotowuje się jak naszego tatara, tyle, że wystarczy drobno rozgnieść go widelcem, a nie jak w przypadku miejsca zmielić. Leniwym proponuje skropienie avokado odrobiną maggi i dodanie do niego jedynie cebulki, tak sporządzoną pastą posmarować białe, chrupiące pieczywo. Pycha.

    OdpowiedzUsuń
  8. Anonimowy19.6.12

    ja jem avokado już kilka dobrych lat i nie wpadłam na pomysł żeby coś z niego robić,poprostu przekrajam na pół i 1 połowe jem ja a drógą syn.to chyba trochę z lenistwa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimowy9.5.14

      mówi się ,,kroję na pół", nie ,,przekrajam na pół" .

      Usuń
    2. Anonimowy17.6.15

      A ona nie powiedziała tylko napisała

      Usuń
  9. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  10. Anonimowy29.4.13

    Gdy jest twardy owoc, owiń go papierem, szybciej dojrzeje. Następnie jak jest już mięciutki, natnij wzdłuż skórkę i odwiń ją. Pokrój plasterki cieniutkie, które póżniej dadzą się rozsmarować na pieczywie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Anonimowy25.5.13

    Jem ten pyszny owoc od niedawna cienko pokrojony i posolony lub 180gr jogurtu greckiego z łyżeczką musztardy stołowej drobno posiekana natka pietruszki i zielony koperek owoc awokado posiekany sałatka luksus polecam. Smacznego.

    OdpowiedzUsuń
  12. Anonimowy12.6.13

    Dzień dobry,
    mam pytanie do Państwa.Ostatnio kupiłam kilka szt. awokado, niestety po ich przekrojeniu zauważyłam, że na pestce i miejscu, które bezpośrednio dotyka pestka jest jakiś biały nalot. Nigdy wcześniej nie kupiłam awokado z takim nalotem. Wszystkie, które do tej pory kupowałam wyglądały podobnie, zielona skórka, bez żadnych zmian, plamek. Mam pytanie, czy takie awokado nadaje się do zjedzenia czy jest zepsute?

    OdpowiedzUsuń
  13. Anonimowy15.7.13

    A ja, dojrzałe awokado skrapiam cytryną, dodaję czosnek, sól, pieprz, troszkę pikantnej oliwy dobrze mieszam i dodaję do makaronu. Pycha.

    OdpowiedzUsuń
  14. Anonimowy10.8.13

    a ja zamiast masla smaruje chlebek ryzowy bo taki mi wolno jesc bezglutenowy ale mimo to jest smaczne:)Pychotka

    OdpowiedzUsuń
  15. Anonimowy2.12.13

    wszystkie przepisy są genialne !!! szkoda tylko ze ja jestem tak łakoma i zanim pomyślę co zrobić z tym owocem to już jest w moim brzuszku :P

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam awokado, zjadam je jako smakołyk bez żadnych dodatków.

    OdpowiedzUsuń
  17. Anonimowy27.5.14

    proponuję z truskawkami i białymi szparagami

    OdpowiedzUsuń
  18. Anonimowy27.5.14

    porponuję z truskawkami i białymi szparagami

    OdpowiedzUsuń
  19. Anonimowy19.7.14

    Dziękuję za porady.

    OdpowiedzUsuń
  20. Dziękuję za porady.

    OdpowiedzUsuń