
Dynia, warzywo którego nie trzeba reklamować (głównie dzięki Halloween :) to rodzaj rośliny jednorocznej z rodziny ... dyniowatych :) obejmujący około 120 rodzajów i około 800 gatunków na całym świecie.
Wikipedia nazywa owoce dyni - "duże nibyjagody", które osiągają masę nawet do 200 kg.
Dynia jest tak długo uprawiana, że nie można ustalić jej miejsce pochodzenia, uważa się ze pochodzą z północnej Ameryki.
Jak większość warzyw, zostały przywiezione do Europy przez Hiszpanów w XVI w.
Dynie uprawia się dla celów paszowych, spożywczych i ozdobnych, a nawet kosmetycznych. Największymi producentami dyni są Stany Zjednoczone, Meksyk, Indie i Chiny.
Dynia to nie tylko – wbrew temu, co widzimy w sklepach - duża pomarańczowa kula, dynie różnią się kształtem i kolorem (jak na zdjęciu poniżej) i występują w głównych gatunkach: dynia olbrzymia, piżmowa, zwyczajna, figolistna i ayote.
W Polsce znaczenie w uprawie mają tylko 2 gatunki - dynia olbrzymia i dynia zwyczajna.

Jak to często bywa w przypadku warzyw i ich oficjalnych klasyfikacji, z botanicznego pkt widzenia, dynia jest owocem, ale ze względu m. in. na to, że nie można jej jeść na surowo, zaliczana jest do warzyw.
Pozdrawiam

Hmm, ja zjadam bardzo dużo dyni na surowo i codziennie robię z niej sok, może podyskutujemy;)
OdpowiedzUsuńekoranch@interia.pl