1.11.09
Dynia - opis, pochodzenie, gatunki
Dynia, warzywo którego nie trzeba reklamować (głównie dzięki Halloween :) to rodzaj rośliny jednorocznej z rodziny ... dyniowatych :) obejmujący około 120 rodzajów i około 800 gatunków na całym świecie.
Wikipedia nazywa owoce dyni - "duże nibyjagody", które osiągają masę nawet do 200 kg.
Dynia jest tak długo uprawiana, że nie można ustalić jej miejsce pochodzenia, uważa się ze pochodzą z północnej Ameryki.
Jak większość warzyw, zostały przywiezione do Europy przez Hiszpanów w XVI w.
Dynie uprawia się dla celów paszowych, spożywczych i ozdobnych, a nawet kosmetycznych. Największymi producentami dyni są Stany Zjednoczone, Meksyk, Indie i Chiny.
Dynia to nie tylko – wbrew temu, co widzimy w sklepach - duża pomarańczowa kula, dynie różnią się kształtem i kolorem (jak na zdjęciu poniżej) i występują w głównych gatunkach: dynia olbrzymia, piżmowa, zwyczajna, figolistna i ayote.
W Polsce znaczenie w uprawie mają tylko 2 gatunki - dynia olbrzymia i dynia zwyczajna.
Jak to często bywa w przypadku warzyw i ich oficjalnych klasyfikacji, z botanicznego pkt widzenia, dynia jest owocem, ale ze względu m. in. na to, że nie można jej jeść na surowo, zaliczana jest do warzyw.
Pozdrawiam
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Hmm, ja zjadam bardzo dużo dyni na surowo i codziennie robię z niej sok, może podyskutujemy;)
OdpowiedzUsuńekoranch@interia.pl