16.12.09

Deser na wegetariańskie święta - ciasto makowe

Wegetariańskie święta | desery - ciasto makowe
Oto słodka propozycja na wegetariańskie święta - przepis na klasyczne ciasto makowe, w wersji wegetariańskiej:

Składniki:
Masa makowa:
• 2, 5 szklanki sypkiego maku
• 1 l mleka
• 0,7 kostki masła
• 2 budynie waniliowe w proszku ( bez cukru)
• 1 szklanka cukru
• aromat migdałowy
• 0.5 szklanki rodzynek

Ciasto na spód i wierzch:
• 2 szklanki mąki krupczatki
• 0,5 szklanki cukru
• cukier waniliowy
• 1 kostka masła
• 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Jak przyrządzić?
1. Mak wypłukać kilka razy zimną wodą, na końcu zalać wrzątkiem i odcedzić.

2. Następnie zalać wrzącym mlekiem i odstawi na 30 minut.

3. W tym czasie przygotować ciasto na spód i wierzch makowca: mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i cukier utrzeć z masłem. Połową ciasta wykleić blachę o średnicy 24 cm, drugą połowę zostawić jako kruszonkę na wierzch makowej masy.

4. Namoczony mak zmielić dwukrotnie.

5. Do zmielonej masy makowej dodać cukier, masło i gotować przez 20 minut.

6. Po tym czasie do gotującej się masy powoli dodawać 2 paczki budyniu w proszku i wszystko dokładnie wymieszać (mikserem) tak by nie było grudek.

7. Na końcu dodać aromat migdałowy i rodzynki.

8. Tak przyrządzoną masę makowa wylać na przygotowane ciasto, na wierzch posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika.

9. Piec około 40 min w temp. 150 – 170 st. C (do momentu, aż kruszonka i spód ciasta nabierze złocistego koloru).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz