
Oto słodka propozycja na wegetariańskie święta - przepis na klasyczne ciasto makowe, w wersji wegetariańskiej:
  Składniki:Masa makowa:
 2, 5 szklanki sypkiego maku
 1 l mleka
 0,7 kostki masła
 2 budynie waniliowe w proszku ( bez cukru)
 1 szklanka cukru
 aromat migdałowy
 0.5 szklanki rodzynek
Ciasto na spód i wierzch:
 2 szklanki mąki krupczatki
 0,5 szklanki cukru
 cukier waniliowy
 1 kostka masła
 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  Jak przyrządzić?1. Mak wypłukać kilka razy zimną wodą, na końcu zalać wrzątkiem i odcedzić.
2. Następnie zalać wrzącym mlekiem i odstawi na 30 minut.
3. W tym czasie przygotować ciasto na spód i wierzch makowca: mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i cukier utrzeć z masłem. Połową ciasta wykleić blachę o średnicy 24 cm, drugą połowę zostawić jako kruszonkę na wierzch makowej masy.
4. Namoczony mak zmielić dwukrotnie.
5. Do zmielonej masy makowej dodać cukier, masło i gotować przez 20 minut.
6. Po tym czasie do gotującej się masy powoli dodawać 2 paczki budyniu w proszku i wszystko dokładnie wymieszać (mikserem) tak by nie było grudek.
7. Na końcu dodać aromat migdałowy i rodzynki.
8. Tak przyrządzoną masę makowa wylać na przygotowane ciasto, na wierzch posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika.
9. Piec około 40 min w temp. 150 – 170 st. C (do momentu, aż kruszonka i spód ciasta nabierze złocistego koloru).

 


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz