16.12.09

Wegetariańskie przepisy na wigilię - sernik

Wegetariańska wigilia - przepis na sernikKontynuując serię przepisów na wegetariańskie potrawy na wigilię - oto kolejna obowiązkowa wigilijna potrawa - tym razem deserowa - sernik:

Składniki:
Masa serowa:
• 1 kg zmielonego, białego sera,
• 2 szklanki cukru pudru lub fruktozy
• 1 cukier waniliowy
• 0,7 kostki masła
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• 2 łyżki kaszy manny
• 25 dag ugotowanych ziemniaków
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• Skórka pomarańczowa lub olejek pomarańczowy
• 0,5 szklanki rodzynek

Ciasto na spód sernika:
• 1 szklanki mąki
• 1 szklanki zmielonych orzechów włoskich
• cukier waniliowy
• 0,5 szklanki cukru
• 1 łyżka proszku do pieczenia
• 0,7 kostki masła

Jak przyrządzić?
1.Masło (0,7 kostki) utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gładką masę.

2.Powoli dodawać biały ser cały czas miksując,

3.Następnie po trochu dodawać wcześniej zmielonych, bądź utłuczonych na puree ziemniaków,

4.Dodać proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczana, kasze manna, aromat pomarańczowy i wszystko dokładnie wymieszać mikserem,

5.Dodać rodzynki

6.Przygotować ciasto na spod sernika: mąkę, zmielone orzechy, proszek do pieczenia i cukier zagnieść z masłem, następnie wykleić spód okrągłej blachy (średnicy 24 cm)

7.Na przygotowane ciasto wylać serowa masę i wstawić do nagrzanego piekarnika

8.Piec około 40-50 minut w temp.150-170 st. C

9.Po upieczeniu sernik zostawić w wyłączonym piekarniku aż do całkowitego wystygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz