13.12.09

Kalafior - opis, pochodzenie, odmiany kalafiora | ABC warzyw

Kalafior: opis, pochodzenie, odmiany...Biały, smaczny, znany nam wszystkim w Polsce kalafior to roślina jednoroczna należąca do rodziny kapustowatych, niektórzy uznają go za uszlachetnioną formę białego brokuła. Pochodzi z Cypru, dlatego początkowo nazywano go kapustą cypryjską.

Kalafior znany był już w starożytnym Rzymie i Grecji, skąd rozprzestrzenił się do innych krajów. Do Polskie przywiozła go prawdopodobnie Bona na przełomie XVI i XVII wieku.

Częścią jadalną kalafiora jest jego kwiatostan, dla nieznanego powodu nazywany różą. Jej waga może dochodzić do 2kg; na szczęście cała ta róża składa się z małych tzw. różyczek, dzięki czemu gotowanie czy smażenie kalafiora jest o wiele łatwiejsze.

Mimo ze kalafior z pkt widzenia laika to tylko jedna odmiana - "ta biała w sklepie" :) fachowcy rozróżniają wiele odmian kalafiora i to o bardzo ciekawych nazwach: Idol, Pionier, Master, Stella Nowa i Inspektowy z Mor.

A kalafiorowego Inspektora Gadżet ani Robocopa nikt jeszcze nie wyhodował? :)

Pozdrawiam

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz