13.12.09

Pasternak + jabłka + czipsy czyli zupa jakiej jeszcze nie widziano! :o)

Przepis na zupę z pasternaka, jabłek i czipsów
Oto propozycja na kreatywne i smaczne połączenie produktów które pozornie nie mają ze sobą nic wspólnego – jabłka, pasternak i czipsy :)

Składniki:
• 700 g pasternaka lub pietruszki
• 1 średnie jabłko
• 1 łyżeczka nasion kolendry
• 1 łyżeczka kminu rzymskiego
• 6 strączków kardamonu (wyłuskać same nasionka)
• 40 g masła
• 1 łyżka oleju z orzeszków ziemnych lub innego oleju
• 1 mała cebula
• 1-2 ząbki czosnku
• 1 łyżeczka kurkumy
• 1 łyżeczka suszonego imbiru
• 1,2 litra wegetariańskiego bulionu
• sól i świeżo mielony pieprz

Na czipsy
• 1 średni lub duży pasternak lub pietruszka
• 6 łyżek oleju
• sól

Sposób przygotowania:
Najpierw rozgrzej małą patelnię i upraż na niej kolendrę i
nasionka kardamonu. Po 2-3 min nasiona zaczną podskakiwać na patelni. Wsyp je do moździerza i pokrusz je. Następnie w garnku rozpuść masło, dodaj olej oraz obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Całość smaż przez ok 5 min. Następnie dodaj drobno posiekany czosnek i smaż go z cebulą przez kolejne 2 min, po czym dodaj rozkruszone (zmielone) przyprawy razem z kurkumą i imbirem.
Wszystko wymieszaj i gotuj przez kolejne kilka minut.

W międzyczasie obierz pasternak i pokrój na 2,5 cm cząstki. Dodaj do garnka z podsmażoną cebulką i przyprawami. Następnie zalej bulionem i dopraw solą. Gotuj na wolnym ogniu przez ok 1 godzinę.

W czasie gotowania się zupy zrób czipsy. Najpierw obierz pasternak i pokrój go na jak najcieńsze plasterki (najlepiej robi się to za pomocą obieraczki do warzyw lub bardzo ostrego noża). Na patelni o średnicy ok 25 cm rozgrzej olej tak, aby był bardzo gorący. Następnie wsyp do niego plasterki pasternaka na ok 2-3 min, które w tym czasie nabiorą złotego koloru i skręcą się.
W ten sposób usmażone czipsy rozłóż na papierowym ręczniku aby nadmiar oleju mógł w niego wsiąknąć. Czipsy przełóż do miseczki i oprósz lekko solą. Gdy zupa jest gotowa, ściągnij ją z ognia i zmiksuj na purée.
Przypraw do smaku solą i pieprzem. Następnie dodaj obrane i starte na grubych oczkach tarki jabłko. Gotuj jeszcze przez 3-4 minuty. Zupę podaj udekorowaną czipsami.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz