13.12.09

Wegetariańska wigilia: pierogi z soczewicą

Przepisy na wegetariańską wigilię: pierogi z soczewicą
Jako że pierogi są absolutnie obowiązkową potrawą na wigilijnej uczcie, oto propozycja na wigilijne pierogi w wersji wegetariańskiej - czyli pierogi z soczewicą.

Składniki:
farsz
• 20 dag soczewicy zielonej
• 2 listki laurowe
• 3 ziarenka ziela angielskiego
• łyżeczka curry
• łyżeczka kolendry mielonej
• pół łyżeczki soli
• łyżka kaszy manny (niekoniecznie)
• 1,5 szklanki wody

ciasto
• 2 szklanki mąki pszennej
• łyżka miękkiego masła lub ghee
• około pół szklanki ciepłej wody

dodatki
• duża cebula
• 3 łyżki masła lub ghee

Jak przyrządzić?
• Wypłukać soczewicę, zalać wodą, wrzucić przyprawy i rozgotować soczewicę (w razie potrzeby dolać nieco wody). Usunąć listki laurowe i ziele angielskie. Na zakończenie dodać kaszkę manną i gotować jeszcze 2 min. Mieszając. Farsz powinien być niezbyt suchy.

• Podczas gotowania soczewicy zagnieść ciasto. Gotowe powinno być miękkie i elastyczne. Jeśli jest zbyt twarde i suche – dodać nieco wody.

• Ciasto partiami rozwałkowywać, wycinać kółka, nakładać w środek farsz i zakleić brzegi.

• Wrzucać pierożki na wrzącą osoloną wodę delikatnie mieszając, aby nie przywarły do dna. Gotować ok. 4 minut od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię.

• Na maśle przyrumienić drobno pokrojoną cebulę i tym polać pierożki

• Ciasto można też wykrawać w kwadraciki i zaklejać z farszem w tradycyjne wigilijne uszka. Podać z barszczem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz