13.12.09
Wegetariańska wigilia: pierogi z soczewicą
Jako że pierogi są absolutnie obowiązkową potrawą na wigilijnej uczcie, oto propozycja na wigilijne pierogi w wersji wegetariańskiej - czyli pierogi z soczewicą.
Składniki:
farsz
20 dag soczewicy zielonej
2 listki laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
łyżeczka curry
łyżeczka kolendry mielonej
pół łyżeczki soli
łyżka kaszy manny (niekoniecznie)
1,5 szklanki wody
ciasto
2 szklanki mąki pszennej
łyżka miękkiego masła lub ghee
około pół szklanki ciepłej wody
dodatki
duża cebula
3 łyżki masła lub ghee
Jak przyrządzić?
Wypłukać soczewicę, zalać wodą, wrzucić przyprawy i rozgotować soczewicę (w razie potrzeby dolać nieco wody). Usunąć listki laurowe i ziele angielskie. Na zakończenie dodać kaszkę manną i gotować jeszcze 2 min. Mieszając. Farsz powinien być niezbyt suchy.
Podczas gotowania soczewicy zagnieść ciasto. Gotowe powinno być miękkie i elastyczne. Jeśli jest zbyt twarde i suche – dodać nieco wody.
Ciasto partiami rozwałkowywać, wycinać kółka, nakładać w środek farsz i zakleić brzegi.
Wrzucać pierożki na wrzącą osoloną wodę delikatnie mieszając, aby nie przywarły do dna. Gotować ok. 4 minut od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię.
Na maśle przyrumienić drobno pokrojoną cebulę i tym polać pierożki
Ciasto można też wykrawać w kwadraciki i zaklejać z farszem w tradycyjne wigilijne uszka. Podać z barszczem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz