14.12.09
Przepis na wegetariańską wigilię: Uszka do barszczu
Przedstawiony w poprzednim poście barszcz czerwony będzie lepiej smakował jeśli dodamy do niego uszka czyli rodzaj pierożków, oto przepis:
Składniki:
farsz
10 dag suszonych grzybków
duża cebula
łyżka masła
sól i pieprz do smaku
ciasto
1 szklanka mąki pszennej
łyżeczka miękkiego masła lub ghee
około ćwierć szklanki ciepłej wody
Jak przyrządzić?
1.Umyć dokładnie grzybki i namoczyć (min. 2 godziny przed przygotowaniem potrawy).
2.Odcedzone grzybki ugotować w niewielkiej ilości wody. Ponownie odcedzić.
3.Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i zarumienić na maśle. Dodać grzybki, doprawić solą i pieprzem do smaku.
4.Całość przepuścić przez maszynkę „do mięsa” lub rozbić nieco blenderem.
5.Podczas gotowania grzybków zagnieść ciasto.
6.Rozwałkować i wycinać kwadraty (4/4 cm).
7.W środek kwadratu nakładać farsz, złożyć w trójkąt, skleić dobrze boki a następnie dwa rogi z sobą, tak, aby powstało „uszko”.
8.Gotować w lekko słonej wodzie delikatnie mieszając aby nie przywarły do dna ok. 4 min. od chwili wypłynięcia.
9.Ugotowane uszka można polać stopionym masełkiem lub ghee.
10.Podawać z barszczem wigilijnym.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz