14.12.09

Przepis na wegetariańską wigilię: Uszka do barszczu

Przepisy na wegetariańską wigilię: Uszka do barszczu
Przedstawiony w poprzednim poście barszcz czerwony będzie lepiej smakował jeśli dodamy do niego uszka czyli rodzaj pierożków, oto przepis:

Składniki:
farsz
• 10 dag suszonych grzybków
• duża cebula
• łyżka masła
• sól i pieprz do smaku
• ciasto
• 1 szklanka mąki pszennej
• łyżeczka miękkiego masła lub ghee
• około ćwierć szklanki ciepłej wody

Jak przyrządzić?

1.Umyć dokładnie grzybki i namoczyć (min. 2 godziny przed przygotowaniem potrawy).

2.Odcedzone grzybki ugotować w niewielkiej ilości wody. Ponownie odcedzić.

3.Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i zarumienić na maśle. Dodać grzybki, doprawić solą i pieprzem do smaku.

4.Całość przepuścić przez maszynkę „do mięsa” lub rozbić nieco blenderem.

5.Podczas gotowania grzybków zagnieść ciasto.

6.Rozwałkować i wycinać kwadraty (4/4 cm).

7.W środek kwadratu nakładać farsz, złożyć w trójkąt, skleić dobrze boki a następnie dwa rogi z sobą, tak, aby powstało „uszko”.

8.Gotować w lekko słonej wodzie delikatnie mieszając aby nie przywarły do dna ok. 4 min. od chwili wypłynięcia.

9.Ugotowane uszka można polać stopionym masełkiem lub ghee.

10.Podawać z barszczem wigilijnym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz