14.12.09

Wegetariańska wigilia: kapusta z grochem

Wegetariańska wigilia: przepis na kapustę z grochem
Oto przepis na jedną z podstawowych potraw wigilijnych - kapustę, tutaj w wersji wegetariańskiej - z grochem:

Składniki:
• 1 kg kapusty kiszonej
• 30 dag grochu całego
• 3 łyżki masła
• duża cebula
• łyżka mąki pszennej
• 3 listki laurowe
• 5 ziarenek ziela angielskiego
• sól i pieprz do smaku

Jak przyrządzić?
1.Groch wypłukać i namoczyć 2 godziny przed gotowaniem. Odlać wodę.

2.Gotować go do miękkości, uważając, żeby się nie rozpadł. Nie solić. Odcedzić.

3.Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku i, jeśli jest zbyt kwaśna, przepłukać raz w zimnej wodzie. Gotować do miękkości z liściem laurowym i zielem angielskim.

4.Połączyć groch z kapustą.

5.Roztopić 2 łyżki masła i zeszklić pokrojoną cebulkę. Dodać do kapusty.

6.Na pozostałej 1 łyżce masła zrumienić lekko mąkę, zalać odrobiną zimnej wody, żeby ją zahartować (jeśli dodamy mąkę od razu do gorącej kapusty zrobią nam się grudki). Dodać do kapusty.

7.Dodać sól i pieprz do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz