14.12.09
Wegetariańska wigilia: kapusta z grochem
Oto przepis na jedną z podstawowych potraw wigilijnych - kapustę, tutaj w wersji wegetariańskiej - z grochem:
Składniki:
1 kg kapusty kiszonej
30 dag grochu całego
3 łyżki masła
duża cebula
łyżka mąki pszennej
3 listki laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
sól i pieprz do smaku
Jak przyrządzić?
1.Groch wypłukać i namoczyć 2 godziny przed gotowaniem. Odlać wodę.
2.Gotować go do miękkości, uważając, żeby się nie rozpadł. Nie solić. Odcedzić.
3.Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku i, jeśli jest zbyt kwaśna, przepłukać raz w zimnej wodzie. Gotować do miękkości z liściem laurowym i zielem angielskim.
4.Połączyć groch z kapustą.
5.Roztopić 2 łyżki masła i zeszklić pokrojoną cebulkę. Dodać do kapusty.
6.Na pozostałej 1 łyżce masła zrumienić lekko mąkę, zalać odrobiną zimnej wody, żeby ją zahartować (jeśli dodamy mąkę od razu do gorącej kapusty zrobią nam się grudki). Dodać do kapusty.
7.Dodać sól i pieprz do smaku.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz