
Oto przepis na jedną z podstawowych potraw wigilijnych - kapustę, tutaj w wersji wegetariańskiej - z grochem:
  Składniki:  1 kg kapusty kiszonej
 30 dag grochu całego
 3 łyżki masła
 duża cebula
 łyżka mąki pszennej
 3 listki laurowe
 5 ziarenek ziela angielskiego
 sól i pieprz do smaku
  Jak przyrządzić? 1.Groch wypłukać i namoczyć 2 godziny przed gotowaniem. Odlać wodę.
2.Gotować go do miękkości, uważając, żeby się nie rozpadł. Nie solić. Odcedzić.
3.Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku i, jeśli jest zbyt kwaśna, przepłukać raz w zimnej wodzie. Gotować do miękkości z liściem laurowym i zielem angielskim.
4.Połączyć groch z kapustą.
5.Roztopić 2 łyżki masła i zeszklić pokrojoną cebulkę. Dodać do kapusty.
6.Na pozostałej 1 łyżce masła zrumienić lekko mąkę, zalać odrobiną zimnej wody, żeby ją zahartować (jeśli dodamy mąkę od razu do gorącej kapusty zrobią nam się grudki). Dodać do kapusty.
7.Dodać sól i pieprz do smaku.

 


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz