13.12.09
Przepis na wegetariańską wigilię: zupa grzybowa
Z serii: przepisy na wegetariańską wigilię - kolejna obowiązkowa propozycja na wigilijny stół - zupa grzybowa, oto przepis:
Składniki:
1 duża włoszczyzna,
2 nieduże cebule,
2 łyżki masła lub oleju,
1 duża garść grzybów suszonych, najlepiej prawdziwków,
sól,
pieprz,
listek bobkowy,
1 śmietana,
zielona pietruszka,
łazanki.
Jak przyrządzić?
1.Umyć starannie grzyby i zalać zimną wodą w sporym naczyniu. Najlepiej na noc.
2.W dwulitrowym garnku ugotować wywar jarzynowy z włoszczyzny.
3.Gdy gotowy dodać starannie wypłukane ponownie po namoczeniu grzyby. Gotować na małym ogniu ponad 1 godz.
4.Wyjąć grzyby. Wybrać ładniejsze i jędrniejsze kapelusze. Pokroić je w drobne paseczki. Wrzucić z powrotem do wywaru. Grzyby mniej urodziwe można zostawić do kapusty z grzybami.
5.Na maśle przyrumienić drobno pokrojoną cebulę. Wrzucić do garnka.
6.Sprawdzić smak wywaru. Jeśli zupa jest zbyt wodnista, gotować dalej dla odparowania nadmiaru płynu i osiągnięcia naprawdę esencjonalnego smaku.
7.Zupę przez sito przelać do nowego garnka. Teraz mamy czystą zupę.
8.Do kubka odlać trochę zupy, lekko ochłodzić, dodać śmietanę, wymieszać. Dolać jeszcze trochę śmietany i całość wlać do zupy. Ilość śmietany to kwestia waszego subiektywnego odczucia. Tak samo jest z pieprzem. Skręcamy go wprost do zupy.
9.Zupę można podawać z łazankami.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
wielkie dzieki za przepis - takiego wlasnie szukalem dzisiaj!
OdpowiedzUsuńWesolych Swiat