13.12.09

Wegetariańskie wigilijne potrawy: barszcz czerwony

Wegetariańskie wigilijne potrawy: Barszcz czerwony

Oto przepis na kolejną obowiązkową potrawę w wigilijnym menu: barszcz czerwony, wersja wegetariańska. :)

Składniki:
• 1.30 kg czerwonych buraków
• 4 duże cebule
• marchew
• pietruszka
• średni seler
• 5 pieczarek lub innych grzybów
• parę kwaśnych jabłek(zamiennie może być kompot jabłkowy lub być sok jabłkowy z kartonu)
• sok zagęszczony buraczany
• 200g soku z kwaszonej kapusty
• 4 łyżki oleju, sos sojowy
przyprawy:
• liść laurowy,ziele angielskie,jarzynka, paprykę słodka,
chilli,pieprz,cukier,sól.
• wegetariański barszcz w proszku w słoiczku

Jak przyrządzić?
1.Do gotującej wody dodajemy jabłka, cebulę, olej, trochę sosu sojowego, pieprzu, jarzynki, soli, cukru, ziele angielskiego, liść laurowy, pokrojone w grube talarki buraki, jarzyny oraz grzyby i gotujemy na małym ogniu.

2.Kiedy buraki są już gotowe wyjmujemy je łyżką cedzakową razem z jarzynami.

3.Do wywaru dodajemy około pół szklanki zagęszczonego soku buraczanego oraz dwie części z trzech barszczu w proszku (jeśli nie dodawaliśmy wcześniej jabłek to teraz dodajemy sok jabłkowy lub kompot).

4.Doprawiamy cukrem, jarzynką, pieprzem, soją, papryką, solą i jeśli jest mało kwaskowy to zakwaszamy do smaku sokiem z kwaszonej kapusty.

5.Odstawiamy aby smaki połączyły się.

Jak podawać?
Do barszczu na talerz można dodać ugotowaną fasolkę lub podawać go z krokietami z kwaszonej kapusty i pieczarek.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz