13.12.09
Wegetariańskie wigilijne potrawy: barszcz czerwony
Oto przepis na kolejną obowiązkową potrawę w wigilijnym menu: barszcz czerwony, wersja wegetariańska. :)
Składniki:
1.30 kg czerwonych buraków
4 duże cebule
marchew
pietruszka
średni seler
5 pieczarek lub innych grzybów
parę kwaśnych jabłek(zamiennie może być kompot jabłkowy lub być sok jabłkowy z kartonu)
sok zagęszczony buraczany
200g soku z kwaszonej kapusty
4 łyżki oleju, sos sojowy
przyprawy:
liść laurowy,ziele angielskie,jarzynka, paprykę słodka,
chilli,pieprz,cukier,sól.
wegetariański barszcz w proszku w słoiczku
Jak przyrządzić?
1.Do gotującej wody dodajemy jabłka, cebulę, olej, trochę sosu sojowego, pieprzu, jarzynki, soli, cukru, ziele angielskiego, liść laurowy, pokrojone w grube talarki buraki, jarzyny oraz grzyby i gotujemy na małym ogniu.
2.Kiedy buraki są już gotowe wyjmujemy je łyżką cedzakową razem z jarzynami.
3.Do wywaru dodajemy około pół szklanki zagęszczonego soku buraczanego oraz dwie części z trzech barszczu w proszku (jeśli nie dodawaliśmy wcześniej jabłek to teraz dodajemy sok jabłkowy lub kompot).
4.Doprawiamy cukrem, jarzynką, pieprzem, soją, papryką, solą i jeśli jest mało kwaskowy to zakwaszamy do smaku sokiem z kwaszonej kapusty.
5.Odstawiamy aby smaki połączyły się.
Jak podawać?
Do barszczu na talerz można dodać ugotowaną fasolkę lub podawać go z krokietami z kwaszonej kapusty i pieczarek.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz