12.1.10

Brukselka - opis, pochodzenie | ABC Warzyw

Brukselka - opis:

Te rozgotowane, zielone kulki warzywne w zupie, znane są jako brukselka, która w rzeczywistości nazywa się kapusta brukselska i jest podgatunkiem kapusty warzywnej.

Prawdopodobnie powstała ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej w Belgii.
Była uprawiana już od około XVII wieku głównie w Europie Zachodniej i Północnej, będąc szczególnie popularną na terenach obecnej Belgi, stąd też nieprzypadkowo nazywa się brukselka.

Brukselka jako roślina kapusty raczej nie przypomina w pierwszym okresie wzrastania klasycznej kapusty, tworzy gruby, ulistniony pęd o wysokości ok. 70-80 cm. W kątach liści na pędzie wyrasta ok. 70 krótkich pędów bocznych w kształcie główek wielkości orzecha - i to są właśnie te małe brukselki, które gotujemy w zupie :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz