10.1.10

Przepis | brukselka z cytryną - tak, dość niekonwencjonalne połączenie, ale działa! :o)

Przepis na brukselkę z cytryną - Niewątpliwie rzadko można spotkać tak pozornie niepasujące do siebie warzywo i owoc obok siebie na talerzu, ale to połączenie nie tylko pasuje do siebie, ale również smakuje nad wyraz ciekawie - oto bardzo prosty i szybki przepis:

Składniki:
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 1 kg brukselki
• 0,4 szklanki wody
• sól i pieprz
• 2 łyżki świeżego soku z cytryny
• 0,5 szklanki nasionek słonecznika (niekoniecznie)

Sposób przygotowania:
Na dużej patelni teflonowej rozgrzej na średnim ogniu oliwę z oliwek. Dodaj pociętą w połówki brukselkę i podsmaż ją kilka minut. Następnie polej brukselkę wodą i dopraw solą i pieprzem.
Gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż brukselka będzie miękka, około 8 do 10 minut. Zdejmij z ognia i dodaj sok z cytryny. Na końcu  brukselkę można posypać uprażonym na suchej patelni słonecznikiem.

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz