Niewątpliwie rzadko można spotkać tak pozornie niepasujące do siebie warzywo i owoc obok siebie na talerzu, ale to połączenie nie tylko pasuje do siebie, ale również smakuje nad wyraz ciekawie - oto bardzo prosty i szybki przepis:
Składniki:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 kg brukselki
0,4 szklanki wody
sól i pieprz
2 łyżki świeżego soku z cytryny
0,5 szklanki nasionek słonecznika (niekoniecznie)
Sposób przygotowania:
Na dużej patelni teflonowej rozgrzej na średnim ogniu oliwę z oliwek. Dodaj pociętą w połówki brukselkę i podsmaż ją kilka minut. Następnie polej brukselkę wodą i dopraw solą i pieprzem.
Gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż brukselka będzie miękka, około 8 do 10 minut. Zdejmij z ognia i dodaj sok z cytryny. Na końcu brukselkę można posypać uprażonym na suchej patelni słonecznikiem.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz