18.1.10

Brukselka - składniki odżywcze i wlaściwości zdrowotne

Składniki odżywcze i właściwości zdrowotne brukselki - Kontynuując temat zielonej kulki :) - brukselki, zobaczmy co w niej dobrego znajdziemy:

Kalorie:
Ilości symboliczne - brukselka to około 43 kcal w 100 gramach, z których zdecydowana większość jest dostarczana przez węglowodany.

Witaminy / Mikroelementy
W temacie zawartości witamin i mikroelementów brukselka prezentuje się zaskakująco dobrze. Zawiera wybitną ilość witaminy K - około 200% RDA i 140% RDA witaminy C!
W dalszej kolejności za uwagę zasługuje zawartość witamin A, B6, B9, B1.

Z mikroelementów - niestety nic nie zwraca szczególnej uwagi - podwyższone ilości potasu, manganu, nieco żelaza.

Jak większość warzyw z rodziny kapustowatych, brukselka zalecana jest jako warzywo w diecie antynowotworowej - głównie z powodu dużej zawartości witaminy C podnoszącej naszą odporność, jak również tajemniczego aktywnego biologicznie związku znanego jako indol-3-karbinol, o którym przeczytacie więcej na stronie
http://www.roik.pl/brokuly-brukselka-i-kapusta-chronia-przed-nowotworami

Ciekawostką jest to, że brukselka w przeciwieństwie do innych warzyw jest dobrym źródłem protein. Może nie jest to soja, ale zawiera ich ok. 7% RDA.


Pełna lista składników odżywczych zawartych w brukselce na: nutritiondata

Pozdrawiam,

2 komentarze:

  1. Krótko, zwięźle i w temacie :) dzięki

    OdpowiedzUsuń
  2. Krótko, zwięźle i w temacie :) Dzięki

    OdpowiedzUsuń