19.1.10
Przepis na zupę serową z brokułami i gruszkami
Oto kolejny przepis z serii niespotykanych połączeń - brokuły, gruszka i migdały:
Składniki:
1 brokuł (250 g)
1 mała cebulka
2 białe części pora
4 dojrzałe gruszki
40 g masła
150 g sera żółtego
175 g uprażonych płatków migdałowych
2 łyżki stołowe płatków owsianych
855 ml wywaru z warzyw
570 ml mleka
sól i świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania:
Brokuła podziel na małe floretki a część łodygową potnij na małe kawałeczki.
W dużym garnku rozpuść masło i dodaj pokrojonego pora, cebulę i posiekane łodyżki brokuła (floretki brokuła odłóż na później).
Dobrze wymieszaj i podsmażaj na średnim ogniu przez 10 min. Dodaj posiekane gruszki, płatki owsiane i migdały. Następnie wlewaj po troszeczku mleko, ciągle mieszając. Kiedy już wlejesz całe mleko dodaj wywar z warzyw i przyprawy. Dobrze wymieszaj i gotuj na małym ogniu jeszcze przez 10 min. Odstaw.
W międzyczasie ugotuj na parze floretki brokuła (około 5 min). Do zupy dodaj starty ser i wymieszaj blenderem do gładkiej konsystencji, następnie dodaj floretki brokuła i delikatnie podgrzej.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Szczerze powiedziawszy juz nie mogę sie doczekac jak to bedize smakowac :) coż za połaczenie!
OdpowiedzUsuń