5.1.10
Kalafior - składniki odżywcze (zawartość witamin i mikroelementów) | ABC Warzyw
Kalafior poza ponadprzeciętną zawartością witaminy C, raczej nie wybija się za niczym szczególnym z tłumu warzyw.
Kaloryczność?
Prawie zerowa zawartość tłuszczów i symboliczna zawartość białka sprawiają, że kaloryczność kalafiora jest znikoma - ok. 20kcal na 100g.
Witaminy / mikroelementy
Jeśli chodzi o zawartość witamin w kalafiorze, na pierwszy plan wybijają się witaminy: C, K, B6, B9, każdej średnio po kilkanaście proc. rekomendowanego dziennego zapotrzebowania na te witaminy.
Z mikroelementów nic szczególnego nie powala na kolana :) po kilka procent RDA (Rekomendowanego ... ) potasu, manganu, nieco magnezu, żelaza.
Niskokaloryczny, lekkostrawny, nie wywołujący alergii, z odrobiną składników odżywczych, jadalny w każdej postaci, a nade wszystko smaczny - brzmi jak jedzenie-marzenie. :)
Pełna lista składników: NutritionData
Pozdrawiam,
tagi:
kalafior
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
A w jaki sposób pozyskujecie minerały dla organizmu? Przecież organizm ich nie produkuje. A może z któregoś warzywka? A kwasy tłuszczowe Omega 3 albo koenzym Q 10? Gdzie mogę znaleźć zawartość procentową składników odżywczych w obecnych warzywach? Interesują mnie badania naukowe na ten temat.
OdpowiedzUsuńPoszukaj trochę w necie, albo w bibliotece wypożycz kilka książek o odżywianiu. Omega 3? - trzy połówki orzecha włoskiego zapewniają całodzienne zapotrzebowanie. Są też inne źródła (sezam, siemię lniane itd.). Wapń? - Czy krowa jak przestanie być cielakiem pije mleko by mieć zdrowe kości? Słonie też potrzebują dużo wapnia na swoje wielkie kości i kły, a są roślinożerne.
Usuńsmiesza mnie takie porownania ludzi do krow albo sloni :)
Usuń