10.1.10

Wege 'indyk' na wegetariański Dzień Dziękczynienia

Wege indyk na wegetarianski Dzien DziekczynieniaMieliśmy już wegetariańską rybę (karpia podejrzewam :), wegetariańskiego śledzia, czas więc na coś mocniejszego - wegetariańskiego indyka! :)
Przepis będzie niewątpliwie bardzo przydatny polskim wegetarianom, mieszkającym w USA, którzy obchodzą tam Dzień Dziękczynienia.
Oto przepis:

Składniki:
• 1,5 kg tofu
• 0,25 szklanki sosu sojowego (najlepiej tamari)
• 0,5 szklanki oleju sezamowego
• 1 ząbek czosnku

Nadzienie:
• 3 łyżki stołowe oleju
• 1 duża cebula
• 0,5 łyżeczki tymianku
• 1 ząbek czosnku
• 1 szklanka selera naciowego
• 100 g pieczarek (1 szklanka)
• pęczek świeżej natki pietruszki
• 0,25 szklanki sosu sojowego
• 3,5 - 4 szklanki pokruszonego pełnoziarnistego chleba
 
Sposób przygotowania:
W dużej misce pokrusz tofu na drobne kawałeczki. W małej miseczce wymieszaj olej sezamowy z sosem sojowym i wyciśniętym ząbkiem czosnku.
Marynatę wlej do dużej miski z tofu i dobrze wymieszaj. Pozostaw przynajmniej na 20 minut, tak by tofu dobrze nasiąkło.

Następnie przygotuj durszlak. Wyłóż go czystą ściereczką kuchenną lub pieluchą tetrową i włóż do dużej miski. Do durszlaka przełóż tofu, dobrze je ugnieć i przykryj ściereczką. Na wierzch połóż talerz i przyciśnij ciężkim przedmiotem. Odstaw na 1 godzinę.

W międzyczasie przygotuj nadzienie. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć pokrojoną cebulę i podsmaż na rumiany kolor. Następnie dodaj pozostałe składniki: wyciśnięty ząbek czosnku, drobno pokrojony seler, pokrojone grzyby i pokrojoną świeżą pietruszkę. Całość dobrze wymieszaj. Dodaj sos sojowy i resztę przypraw. Smaż jeszcze przez około 5 minut. Dodaj pokruszony chleb i wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia.

Wyjmij durszlak z miski, zdejmij ciężarek i odkryj tofu. Dużą łyżką zrób w środku otwór tak aby szerokość od otworu do brzegów tofu wynosiła około 1,5 - 2 cm. Wybrane ze środka tofu przełóż do innej miski. Do wgłębienia włóż ostudzone nadzienie a wierzch przykryj wybranym wcześniej tofu. Dobrze ugnieć.
Na wierzch tofu (durszlaka) połóż posmarowaną olejem blaszkę i całość delikatnie odwróć. Zdejmij durszlak i ściereczkę.

W ten sposób przygotowane tofu polej mieszanką sosu sojowego i oleju sezamowego. Przykryj folią aluminiową i piecz przez  godzinę w temperaturze 200 stopni. Po godzinie wyjmij „indyka” z piekarnika, zdejmij folię i włóż jeszcze raz do piekarnika na ok. 20 min do uzyskania złoto brązowego koloru „indyka”. Przełóż na talerz. Wegetariańskiego „indyka” najlepiej jest serwować z sosem pieczarkowym.

Sos:
• 1 cebula
• 2 łyżki oleju
• 100 g pieczarek (1 szklanka)
• 5 łyżek mąki
• 2 szklanki wegetariańskiego bulionu warzywnego
• 0,5 szklanki sosu sojowego
• 0,5 szklanki wody

Sposób przygotowania:
Cebulkę podsmaż na patelni na złoty kolor, dodaj pokrojone pieczarki i smaż jeszcze przez 5 min. Do małego naczynia wsyp mąkę i bulion warzywny, następnie dodaj wodę i całość dokładnie wymieszaj. Gotową mieszankę dodaj do pieczarek i cebuli. Dodaj sos sojowy i wymieszaj. Gotuj na średnim ogniu do uzyskania gęstego sosu.

Przepis jak widzicie dość ambitny, ale zdecydowanie wart zachodu - smacznego!

2 komentarze:

  1. bardzo fajny przepis tylko 1,5 kg tofu.. troche drogo wyjdzie

    OdpowiedzUsuń
  2. a tofu można samemu zrobic i wtedy wychodzi troche taniej, ziarno mozna kupic na wage np w marketach

    przepis na www.mantra.pl/styl-zycia/wiosenne-vege-inspiracje

    OdpowiedzUsuń